Tajni recept za Skradinsku tortu

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Skradinska torta
Skradinska torta

Svaka skradinska domaćica ima svoj tajni recept za Skradinsku tortu i ne otkriva ga baš lako... Ovaj recept je iz kultnog skradinskog restorana Zlatna školjka gdje sam je i ja prvi puta probala... Ova torta, osim što je hrvatski suvenir, kroz povijest bila je i simbol mnogih velikih događaja koji su bili nezamislivi bez nje. Na primjer – servirala se mladencima uoči prve bračne noći, a datira još iz 14 stoljeća, kad je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne! Izvrsna je, intenzivnog i jakog okusa, a važno je napomenuti da u nju ne ide brašno! Samo orasi, bademi i jaja – to dovoljno govori, a ako se još doda i cimet, med, korica limuna i naranče, rakija od ruže, prošek i rum, jasno je o čemu se radi.

Skradinska torta
Skradinska torta

Recept: Skradinska torta

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 60 - 70 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za torte promijera 30 cm

  •  30 dag mljevenih oraha
  • 20 dag mljevenih badema
  • 13 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
  • 40 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • cimet
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ dl prošeka
  • ½ dl rakije ili likera od ruža
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica meda
  • naribana korica naranče i limuna (ili može i limeta)
  • prstohvat soli
  • otopljena čokolada za kuhanje s malo  putra ili slatkog vrhnja – za glazuru
  • listići melise, sezonsko cvijeće i ukrasni asparagus (šparožina) -  za ukras

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 180C. U smjesu s žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, rakiju, prošek, rum, med, sol, cimet i naribanu koricu limuna i naranče te izmiksajte. Dodajte mljevene bademe i orahe te nastavite miksati još 10-ak minuta. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno s žlicom dodajte ih u smjesu s žutanjcima. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte i smjesu izlijte u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 - 70 minuta. Kad se torta ohladi prelijte je rastopljenom čokoladom u koju dodajte malo putra ili slatkog vrhnja za šlag. Prema želji ohlađenu tortu ukrasite sezonskim cvijećem, ukrasnim asparagusom ili listićima melise.

Servirajte je uz liker od ruža!

 

Slični članci: