Tajni recept za panzerotti?

| Wine and dine |

Moj panzerotti
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Od kad su boravile u Milanu, moje klinke obožavaju panzerotti (male calzone, „šizike“, samo s mekšim tijestom, punjene mozzarelom i paradajzom). Panzerotti, specijalitet južne Italije, donesen u Milano 1948. u malu slatku zalogajnicu u blizini Duoma, postao je zahvaljujući tom specijalitetu, svjetski poznato okupljalište. Puni se raznim filama, kao i pizza. Kažu da je originalni recept strogo čuvana tajna, a ovo je moj recept kojem sam pokušala imitirati originalni panzerotti. Klinke kažu da sam uspjela, ali ako vi ikad nađete pravi, šaljite... Unaprijed hvala!

Za 5 pancerotta

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 2 sata

Vrijeme pečenja: svaka 4 - 5 minute

Tijesto:

  • 38 dag brašna
  • 1 kocka svježe germe
  • 3,5 dag putra
  • 1 žličica šećera – za germu
  • prstohvat soli
  • 2 dl tople vode – za germu

Fila:

  • mozzarela
  • pelate (sitno narezane)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje – za pečenje

Izradite germu. U mikseru izradite tijesto od brašna, putra, soli i dignute germe, prema potrebi dodajte vode. Od tijesta napravite loptu, pobrašnite ju i stavite u zdjelu na toplo da se diže oko 2 sata. U međuvremenu napravite filu: na malo maslinovog ulja podinstajte češnjak, dodajte pelete i kuhajte na laganoj vatri, malo ohladite pa dodajte ocijeđenu mozzarelu narezanu na kockice. Tijesto podijelite na 5 manjih loptica i svaku razvucite na debljinu pola centimetra. Na sredinu stavite filu, polovicu preklopite i rubove zalijepite tako da utisnete prstima. Pecite ih u dubokom vrućem ulju (ali ne prevrelom), svaku stranu par minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih sa rupičastom žlicom i odmastite na salveti.