Tabouleh

| Wine and dine |

Tabouleh
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tabouleh (Libanonska salata) je osvježavajuća i zdrava salata od bugur pšenice (napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica) i raznog povrća, a servira se kao predjelo ili klasična salata. Može se jesti cijele godine jer su sve namirnice dostupne tijekom svih mjeseci. Netko pšenicu namače u hladnoj vodi, netko je samo ispere i ocjedi, a ovako namočena u limunovom soku i maslinovom ulju upit će sve okuse i biti još ukusnija. Također prema želji neke sastojke možete dodati, neke izbaciti, budite kreativni...

Za: 6 - 8 osoba

Vrijeme pripreme: 60 minuta

  • 1/4 šalice bulgur pšenice
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/2 luka (sitno nasjeckan)
  • 5 grama lišća od peršina (sitno nasjeckana)
  • 1/2 šalice listića svježe mente (sitno nasjeckana)
  • 2 krastavca (sitno nasjeckana, bez sredine s košticama)
  • 2 paradajza (sitno nasjeckana)
  • sol
  • papar
Tabouleh
Tabouleh

U zdjeli pomiješajte sok i koricu limuna, maslinovo ulje, sol i crni papar pa dodajte pšenicu i pustite da se namače oko sat vremena (malo manje, malo više, sve zavisi o tome koliko želite da je mekana pšenica). Sitno narežite luk (ako je luk prejak za vas, možete ga nasjeckanog močiti u hladnoj vodi sat, dva i nekoliko puta promijeniti vodu, ocijediti i osušiti papirnatim ručnicima). Sitno narežite i  oprano i osušeno lišće peršina i mente, krastavce i rajčice pa sve stavite u zdjelu. Dodajte natopljenu pšenicu i promiješajte. Ostavite nekoliko minuta da se okusi povežu te poslužite.