Šunka u kruhu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Šunka u kruhu

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 2 sata

Vrijeme hlađenja skuhane šunke: najbolje 1 noć

Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta

Temperatura pećnice: 160C – 180C

  • 1 kg kuhane šunke
  • 1 luk
  • 1 list lovora
  • klinčići
  • papar u zrnu

Tijesto:

  • 60 dag glatkog brašna
  • 2 dag svježe germe – pola kockice
  • 1 žlica šećera
  • 0,6 dl ulja
  • sol

1 jaje (žumanjak)- za premazati

Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i dodajte cijelu glavicu luka, lovorov list, klinčiće i papar u zrnu. Neka se i ohladi u toj vodi. Zamijesite tijesto: najprije izradite germu (rastopite ju u malo mlake vode, dodajte žličicu šećera, soli i 2 žlice brašna te ostavite poklopljeno da odstoji 15-ak minuta). Zatim germi dodajte brašno, ulje i mlaku vode te zamijesite polutvrdo rahlo tijesto koje ostavite 15 minuta na toplome. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Jedan dio razvučenog tijesta ostavite za ukrase od tijesta koje možete napraviti modlicama (u obliku listova, ruža ili sl.). Šunku obavite tijestom tako da spojeni rubovi budu prema dolje, a zatim ga premažite žumanjkom i propikajte vilicom. Dodajte ukrase te sve još jedanput premažite žumanjkom. Pecite prvo poklopljenu pa otklopljenu u pećnici na 180 C oko sat i pol. Kad izvadite šunku, pokrijte je krpom do serviranja. Sretan Uskrs!

Šunka u kruhu
Šunka u kruhu