Subota u znaku mesne štruce

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mesna štruca
Mesna štruca

Što skuhati u subotu? Predlažem da danas napravite mesnu štrucu. Moji ukućani je jako vole. Samo mora biti sočna (nipošto suha) i ukusna. Izvrsnu mesnu štrucu radi i moja teta Iva, moja sestra Lana i moja prijateljica Vesna, al ovaj mamin recept je meni ipak najbolji, ja radim po njemu... 

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1,40 sati

Temperatura pećnice: 200C – 220C pa 180C

  • 1 kg mljevene junetine od buta

  • 1 luk (sitno nasjeckan)

  • 2 žlice prezli

  • 1 češanj češnjaka (protisnut)

  • peršin (sitno nasjeckan)

  • 5 tvrdo kuhana jaja

  • 1 žličica senfa - može i ne mora

  • 2 žemlje natopljene u mlijeku

  • 1 jaje  - može i ne mora

  • ulje

  • sol

  • papar

Zagrijte pećnicu na 200 - 220 C. Sitno nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja. U zdjelu stavite mljevenu junetinu, sol, papar, prezle, protisnuti češnjak, peršin, senf, žemlje namočene u mlijeku, jaje i podinstani luk. Posolite i popaprite. Nauljite masni papir i na njemu razvucite smjesu 5 – 10 cm od kraja te složite u sredinu cijela kuhana jaja i zarolajte u štrucu. Pecite mesnu štrucu na masnom papiru oko sat i pol. Kad vidite da se napravila korica, smanjite pećnicu na 180 C i još pecite desetak minuta. Svakih dvadesetak minuta premažite je uljem.

*Servirajte uz pire krumpir i zdjelu salate.

*Mesnu štrucu možete i „odjenuti“ u lisnato tijesto, koje na kraju premažite žumanjkom - forica!