Što sa starim kruhom? Napravite desert!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kolač od kruha s umakom od viskija
Kolač od kruha

Kolač od starog kruha prelijeven umakom od whiskey – oduševljenje i za mene i za moje ukućane! Prefino!!! A tko bi rekao – stari kruh... Svi koji su probali ovu poslasticu nisu mogli ni pretpostaviti od čega je. Jedno je sigurno – famozan okus... a tek umak? Samo morate paziti da ne pretjerate, jer bi se mogli napiti... Nemojte nikad baciti kruh, to je grijeh. Ako ostane kruha iskoristite ga. Napravite prženice, tople sendviče sa sirom, mini picete u pećnici, napravite crutonse (male prepržene kockice za juhu), prezle ili napravite senzacionalan kolač! Vjerujte, svi će biti zadivljeni!

Za 10 osoba

Vrijeme pripreme: 30tak minuta

Vrijeme pečenja: 30tak minuta

Temperatura pećnice: 160C

  • 8 šnita starog kruha (bijeli, finiji kruh)
  • 2-3 žlice omekšanog putra
  • 6 jaja
  • 1 l mlijeka 
  • 1 čaša šećera
  • korica limuna i naranče 
  • 2-3 žličica vanilin šećera
  • esencija vanilije
  • ½ šalice grožđica ili nekog drugog sušenog voća

Whiskey umak:

  • 1 čaša šećera
  • 2 žlice vode
  • 10 dag putra
  • ¼ šalice whisky-a   
  • 2 jaja (lagano umućena) 
  • ¼ šalice vrhnja (može i ne mora)

Zagrijte pećnicu na 160C. Kruh narežite na šnite. Svaku šnitu namažite putrom i posložite u kalup tako da je putar na donjoj strani. Pospite ga suhim voćem izrezanim na komadiće i vanilin šećerom. Pomiješajte zajedno jaja, šećer, koricu limuna i naranče, mlijeko i esenciju vanilije, te prelijte kruh i ostavite da promočiti par minuta. Ako Vam je još ostalo šnita kruha, ponovo ih namažite putrom, poslažite u novi red i ponovo zalijte umakom. Pospite smeđim šećerom i pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. U međuvremenu pripremite umak od whiskey-a.

 Umak od whiskeya:

Stavite šećer i vodu u lonac iznad pare na slabu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. Postepeno dodajte whiskey i jaja. Zatim dodajte putar i dalje kuhajte neprekidno miješajući da se umak zgusne. Na kraju umiješajte vrhnje i poslužite uz kolač.