Što napraviti sa starim kruhom? Prženice!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

prženice
Prženice

Prženice

Ne volim bacati kruh. Nikako! Uvijek izmišljam nešto novo, samo da ga ne bacim, tako često napravim prezle, croutonse, kolač ili gibanicu od starog kruha pa i prženice. Zovu ih još zavijače, kvašenice, pofezne, kruh u jajima, pohani kruh... imaju 100 imena...

Uvijek se pojedu, bile tople ili hladne... Brzo, jednostavno, a klinci obožavaju..., zašto ne?

Prženice, Suzy Josipović Redžepagić
Prženice

Za 4 - 5 osobe

Vrijeme pripreme i prženja: 15 minuta

  • 1 stari kruh
  • 2 - 3 jaja
  • ½ dl mlijeka
  • sol
  • ulje za prženje
  • sušeni paradajz – po želji
  • origano (ili neki drugi začin) – po želji  

Stari kruh narežite na tanke šnite. Svaki umočite u izmiješanu smjesu jaja, mlijeka, soli i prema želji malo začina pa pržite u dubokom vrućem ulju (na srednje jakoj vatri),prvo pržite jednu stranu pa hvataljkom okrenite na drugu stranu. Izvadite na papirnatu salvetu da upije ulje pa ih stavite u zdjelu i poslužite.

Prženice možete jesti i za doručak, ručak, ali i za večeru, također savršeno pašu kao prilog uz kremasti špinat i faširane šnicle.

Budite kreativni, možete umijesto mlijeka staviti kiselo ili slatko vrhnje te dodati sezam, lan, kiml ili nešto prema vlastitoj želji.