Špageti s vongolama

| Wine and dine |

Špageti sa školjkama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti s vongolama

Jedno od mojih najdražih morskih jela... Bilo koje školjke, dagnje, mušule, vongole, u Hrvatskoj nažalost zabranjeni prstaci, sirove kamenice... obožavam! Evo jedan jednostavni receptić za sve one koji vole školjke:

Za 5 osobe

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Špageti s vongolama
Špageti s vongolama
  • 50 dag špageta
  • 1 kg vongola ili dr. školjki
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1,2 dl suhog bijelog vina
  • 40 dag paradajza (sitno nasjeckanog) 
  • 2 žlice pirea paradajza
  • peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
  • maslinovo ulje
  • 1 limun (prema želji) za pokapati na kraju
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente. Školjke potopite u vodu na pola sata da iz njih izađe sav pijesak. U tavi na maslinovom ulju na laganoj vatri podinstajte luk i češnjak dok ne zažute. Dodajte školjke, vino, paradajz, pire paradajza, posolite i popaprite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta da se školjke otvore. Sve školjke koje ostanu zatvorene bacite. Dodajte skuhanu tjesteninu, dio nasjeckanog peršina i promiješajte. Prije serviranja pospite s još peršina. Prema želji pokapajte s limunom.

Ako trebate dodati malo tekućine, dodajte radije malo jušnog temeljca (ribljeg ili povrtnog) ili vode od kuhanih špageta, nego obične vode.