Šalša na način moje mame

| Wine and dine |

Šalša (umak od paradajza)
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Šalša od paradajza (rajčice, pomidora) po receptu moje mame

Šalša (umak od paradajza)
Šalša (umak od paradajza)

Šalšu možete pripremiti i bez luka, samo s češnjakom.

Za 5  osoba

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 60 minuta

  • 1 kg oguljenog svježeg paradajza (paradajz zarežite u obliku križa, uronite ga u vrelu pa u hladnu vodu pa ogulite)
  • 2 - 3 luka (sitno nasjeckanog) -može i ne mora
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno narezana)
  • 2 dl bijelog vina – može i ne mora
  • ružmarin
  • 2 lovora
  • 1 žlica šećera
  • bosiljak (sitno nasjeckan)
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Na ulju do pola podinstajte luk, dodajte češnjak i oguljeni paradajz. Dinstajte oko pola sata, zatim dodajte vino, lovor, ružmarin, šećer, posolite, popaprite i dinstajte još pola sata na najslabijoj vatri. Na kraju dodajte nasjeckani svježi bosiljak.