Rižoto s vrganjima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s vrganjima
Rižoto s vrganjima

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 30 dag vrganja (narezani na šnite)
  • 35 dag riže
  • 1 luk (sitno narezan) 
  • majčina dušica
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1l jušnog temeljca
  • 2 - 3 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje - može i ne mora
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • krupni crni papar

Vrganje očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane na tanjur. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte podinstane vrganje i promiješajte rižoto. Nakon par minuta dodajte malo slatkog vrhnja i promiješajte. Skinite rižoto s vatre i dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana te promiješajte. Toplo poslužite!

Savjet 1: Nakon 20-ak minuta probajte rižu da provjerite kakva je, ne smije biti mljecava i raskuhana, ne smije biti pretvrda, ona se još malo opusti kad stoji par minuta prije serviranja.

Savjet 2: Da bi rižoto vizualno ljepše izgledao, možete ga staviti u okrugli kalup za rezanje krafni i vrh ukrasiti peršinom.