Rižoto s rukolom i gljivama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s rukolom i gljivama
Rižoto s rukolom i gljivama

Kad imate samo pola sata za pripremu obroka, rižoto je uvijek idealan izbor. Ovaj rižoto s rukolom i gljivama nutricionistički je dobra kombinacija - riža i povrće, ukusan i jednostavan obrok.

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Kuhanje: 10 minuta

  • 40 dag riže
  • 8 dag rukole
  • 20 dag šampinjona, vrganja ili nekih drugih gljiva
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1l temeljca (najbolje povrtnog)
  •  2 – 3 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
  • mediteranski začini
  • 10 dag parmezana
  • putar
  • malo naribanog tartufa i par kapi ulja od tartufa - po želji
  • sol
  • papar

U tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezani luk i dodajte rižu da se zastakli. Podlijte vinom i pustite da vino ishlapi. Zatim dodajte jušni temeljac da prekrije rižu. Na laganoj vatri miješajte i kuhajte dok tekućina ne ispari. Posebno na tavi na maslinovom ulju popržite češnjak i dodajte rukolu i gljive. Podlijte vinom i začinite. Dodajte polu-kuhanu rižu i nastavite podlijevati temeljcem prema potrebi dok riža nije kuhana, a tekućina isparila. Prije samog kraja, prema želji u rižoto kapnite nekoliko kapi ulja od tartufa. Na kraju dodajte komadić putra i svježe ribani parmezan, promiješajte i pustite minutu da odstoji. Servirajte uz malo naribanog tartufa, ali može i bez njega.