Riblja gregada na bijelo

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Riblja popara na bijelo
Riblja gregada na bijelo

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • 1 kg razne ribe (šanpjer, raža, kirnja, škrpina, ušata, bukva, salpa, cipal...)
  • 60 dag krumpira (narezanog na tanke šnitice)
  • 1 luk (narezan na kolutiće)
  • 5 - 6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1-2 lista lovora 
  • 1 dl bijelog vina
  • riblji temeljac
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar u zrnu
  • limun – servirati uz jelo

Očistite ribe i izrežite ih na veće komade. U širokom loncu na malo maslinovog ulja podinstajte luk pa dodajte češnjak i peršin. Zatim rasporedite šnite krumpira, pa komade ribe, posolite, popaprite, zalijte s malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i ribljeg temeljca tek toliko da pokrije ribu. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 20-ak minuta povremeno potresajući lonac. Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i protresite lonac. Uz gregadu servirajte limun.