Kako napraviti ribu u soli?

| Wine and dine |

Riba u soli
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Bijela riba pečena u soli

Ako se pitate što sve spremiti za Badnjak, riba u soli je sjajan odabir, vizualno je vrlo efektna i jako sočna i ukusna. Ne morate je očistiti izvana (ljuskice) jer ionako kad je riba pečena skidate i mičete kožu. Samo je očistite iznutra. Bilo koju vrstu ribe možete peči u soli. Ovaj recept je sa solju i bjelanjcima, ali možete je peći i bez bjelanjaka. Obavezno stuckajte koru s ribe za stolom pred gostima, probajte - fora je!

Za 4 osobe
Priprema: 15-ak minuta
Pečenje: 40-ak minuta
Temperatura pećnice: 220C

  • 1 bijela riba (orada, brancin, morska pastrva ili neka druga veća bijela riba - oko 1 kg)
  • 2 kg krupne morske soli (za veću ribu više soli)
  • 2 bjelanjka
  • oko 2 dl vode
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. Ribu očistite (samo utrobu, ne ljuske!), posušite i položite na sloj soli u kalup za pečenje. Iznutra je eventualno začinite s mediteranskim travama po izboru, ako volite ploškicama češnjaka, šniticom limuna ili naranče i premažite s malo maslinova ulja. U zdjelu stavite krupnu morsku sol, vodu i dodajte 2 lagano istučena bjelanjka te promiješajte. Prema želji možete nasjeckati peršin, vlasac, ružmarin ili neki drugi začin i pomiješati sa solju. Cijelu ribu, ako ima 1 kilu, prekrijte slojem soli debelim oko 1 centimetar (ako ima riba 3 kile sloj soli nek bude 3 centimetara)  i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta (što je riba veća, duže se peče!). Sol tijekom pečenja stvori tvrdi oklop oko ribe, koji prije posluživanja razbijte malim čekićem. Kad odstranite sol s ribe, odstranite i kožu te je izvadite u filetima ili cijelu (kad joj skidate kožu, pazite da je sol ne dotakne).
Filete zalijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem, posolite, popaprite, pokapajte limunovim sokom i pospite peršinom ili ružmarinom.

Riba u soli
Riba u soli