Recept za Dan žena: najbolji browniesi s čokoladnim preljevom i lješnjacima

| Wine and dine |

Brownies preljeven čokoladnim preljevom i posipan prepečenim lješnjacima, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Browniesi preljeveni čokoladnim namazom i lješnjacima

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Temperatura pećnice: 175C

  • 30 dag tamne čokolade za kuhanje (70%kakaa) – nasjeckane
  • 3 žlice kakaa
  • 35 dag štaub šećera
  • 20 dag glatko brašna (prosijano)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 25 dag putra – sobne temperature
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • brašno za kalup
  • putar za kalup
  • 1 šalica čokoladnog namaza, rastopljeni – za premaz
  • 1 vrećica lješnjaka (20 dag) – razmrvljeni, prepečeni na tavi – za posuti
Brownies preljeven čokoladnim preljevom i posipan prepečenim lješnjacima, Suzy Josipović Redžepagić
Brownies preljeven čokoladnim preljevom i posipan prepečenim lješnjacima

Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu pa dodajte kakao i promiješajte. Maknite s pare, dodajte štaub šećer i promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno i sol te promiješajte. Posebno umutite jaja ručno pa ih dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte vrh kolača i pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Kada vidite da su krajevi i površina kolača pečeni, kolač je gotov. Brownies mora biti sočan i pomalo ljepljiv, a ne suh kao biskvit. Još vrući kolač prelijte s otopljenim čokoladnim namazom i posipajte razmrvljenim prepečenim lješnjacima. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a onda ga narežite na kocke i poslužite.