Recept: Štrudl s prepečenim lješnjacima, orasima i jabukama

Štrudl od prepečenih lješnjaka, oraha i jabuka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Razvijala kore sama ili kupila gotove kore -manje bitno. Obožavam ga i s jednim i s drugim. Kad radim burek ili zeljanicu, sirnicu ili krumpirušu, uvijek mi je zadnja kora - slatka. Ovaj put u dobitnoj kombinaciji su bili prepečeni lješnjaci, orasi i bademi s jabukama.

Recept: Štrudl s prepečenim lješnjacima, orasima i bademima

Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Domaće kore za štrudl:

  • 50 – 60 dag glatkog prosijanog brašna
  • 2-3 žlica ulja
  • sol
  • mlaka voda

Sve sastojke dobro zamijesite u glatko mekanije tijesto. Radite ga na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) pa odvojite u nekoliko hrpica. Svaku hrpicu stavite na drugi tanjur, pokapajte je uljem pa razmažite ulje po njoj i pustite da odstoji 15-ak minuta. Priredite čist stolnjak, pobrašnite ga pa svaku hrpicu razvijajte prvo u rukama do određene veličine kruga (koliko je moguće da to radite u rukama), a zatim položite tijesto na stolnjak i povlačite ga od sredine kruga prema rubu sa svih strana obilazivši oko stola. Kad ga razvučete da bude dovoljno veliko i tanko, zadebljane rubove lagano odrežite nožićem i stavite na stranu pa iskoristite na kraju za još jednu koru.

  • 6 – 8 gotovih kupljenih kora za štrudl

Fila:

  • 20-ak dag lješnjaka - prepečenih pa samljevenih
  • 20-ak dag oraha – mljevenih
  • 10-ak dag mljevenih badema (može i ne mora)
  • 10-ak dag mljevenih keksa ili prezli (mogu se malo i prepržiti na putru )
  • 3-4 jabuke – neoguljene, naribane
  • 2-3 žličica cimeta
  • 4-5 vanilin šećera
  • 3-4 žlice meda (ili smeđi šećer)
  • putar ili ulje (biljno, kokosovo)
  • naribana nešpricana korica 1 limuna
  • štaub šećer – za posipanje (prema želji)
  • lješnjaci, bademi, orasi – nasjeckani – za posipanje po vrhu štrudla
Štrudl od prepečenih lješnjaka, oraha i jabuka
Štrudl od prepečenih lješnjaka, oraha i jabuka

Zagrijte pećnicu na 180C.

Naribajte jabuke. Pomiješajte sve sastojke. Premažite pripremljene kore (domaće ili kupovne) s malo rastopljenog putra (ili pošpricajte uljem) i posipajte pripremljenom filom. Pomoću stolnjaka zavite koru u štrudlu i prema želji oprezno u zvrk te stavite na nauljen kalup (ili na masni papir) i u zagrijanu pećnicu. Pecite oko pola sata. Prema želji pospite nasjeckanim orašastim plodovima.

Napomena: U smjesu možete dodati i snijeg od 2-3 bjelanjka.


Slični članci: