Recept: rolada s pekmezom

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rolada s domaćim pekmezom
Rolada s domaćim pekmezom

Moje i mama i bake radile su ovakve rolade vrlo često, mama sa šest jaja, a moja baka Ljubica s tri. Ovo je klasičan, tj. bazni recept moje mame, biskvit je izdašan, mekan, okus prefin, a isti biskvit možete koristiti i za mnoge kombinacije s kremama i voćem praveći biskvit u zdjeli, tortu ili neki kolač... Najčešće su roladu filale s pekmezom, ali i s kremom od bijele i tamne čokolade.

Rolada s pekmezom

Vrijeme pripreme: oko 15 minuta

Vrijeme pečenja: oko 20 minuta

Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup iz pećnice

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 ravnih žlica štaub šećera
  • 1 žlica ruma
  • 6 ravnih žlica glatkog brašna
  • prašak za pecivo (na vrh noža)
  • korica nešpricanog limuna
  • prstohvat cimeta
  • domaći pekmez od marelice (ali može i bilo koji drugi)

Zagrijte pećnicu na 180C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Izvadite iz kalupa na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi. Kad se biskvit ohladio, oprezno ga odrolajte i obilno premažite domaćim pekmezom od marelica. Ponovo zarolajte i zamotajte u masni papir pa stavite na hladno. Prije serviranja posipajte šećerom ili štaub šećerom i servirajte uz sladoled od vanilije ili šlag.


Slični članci: