Recept: Rižoto s tikvicama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s tikvicama
Rižoto s tikvicama

 Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 25 - 30 minuta

  • 50 dag riže
  • 2 – 3 tikvice (pola naribajte pola narežite na kockice ili sve naribajte)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • maslinovo i obično ulje
  • prstohvat šećera
  • malo koncentrata paradajza
  • jušni temeljac ili voda i kocka za juhu
  • bosiljak
  • origano
  • ružmarin
  • peršin
  • đumbir
  • malo putra
  • parmezan
  • sol
  • papar

Ogulite tikvice, polovicu naribajte na krupno, a polovicu narežite na kockice. Sitno nasjeckajte luk i češnjak i podinstajte ga u tavici na malo maslinovog i običnog ulja, dodajte kockice tikvica, šećer, malo koncentrata paradajza, malo miješajte pa dodajte i naribane tikvice. Dinstajte dok ne ispari voda koju tikvice puste, zatim dodajte rižu i kratko promiješajte dok riža zastakli. Zatim dodajte malo po malo jušni temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine (u mužaru stavite svježe listiće origana, bosiljka, ružmarina i peršina i istucite ih) te kuhajte dok riža nije gotova. Na kraju dodajte komadić putra i parmezan pa sve dobro promiješajte.

Rižoto s tikvicama
Rižoto s tikvicama