Recept: rižoto s kozicama i komoračem

| Wine and dine |

Rižoto s kozicama i komoračem
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Kremasti rižoto s kozicama i komoračem
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

• 50 dag riže
• 50 dag repova kozica i surimi štapića (štapići od rakovice)
• 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog ili protisnutog)
• jušni temeljac (bilo koji – povrtni, riblji, mesni)
• 1 dl bijelog vina
• 3-4 cherry rajčice (narezane na šnitice) – može i ne mora
• /2 komorača (narezan na šnitice)
• sjemenke čilija (količina prema osobnom ukusu)
• mediteranske trave (ružmarin, origano...)
• 2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• morska sol
• bijeli papar
• parmezan
• kockica putra
• bosiljak – za ukras

Rižoto s kozicama i komoračem
Rižoto s kozicama i komoračem

Skuhajte jušni temeljac. Na niskoj temperaturi u dubokoj tavi na malo maslinova ulja podinstajte usitnjeni češnjak, dodajte narezan komorač, repove kozica, narezane surimi štapiće, cherry rajčice narezane na šnitice i sjemenke čilija. Na jednom dijelu iste tave (ili na drugoj tavi na malo maslinova ulja) zastaklite rižu, promiješajte pa zalijte vinom, a kad vino ispari, postepeno zalijevajte vrućim temeljcem, posolite, popaprite i dodajte mediteranske trave. Cijelo vrijeme miješajte rižoto i podlijevajte jušnim temeljcem. Pred sam kraj (minutu, dvije) dodajte slatko vrhnje, parmezan i kockicu putra. Ukrasite bosiljkom.