Recept: proljetni tart sa šparogama

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Proljetni tart sa šparogama
Proljetni tart sa šparogama

Savršen spoj šparoga, sira i lisnatog tijesta, jednostavan i nezahtjevan recept. Proljetni tart sa šparogama i sirom - otkriće!

Ukupno vrijeme pripreme i pečenja: 50 minuta

Temperatura pećnice: 200 C

Za 6 osoba

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 1 stručak šparoga
  • 1 šalica naribanog ili na kockice narezanog fontina sira (ili nekog drugog)
  • 1 šalica naribanog gruyere sira (ili nekog drugog)
  • 1 žlica limunske trave (nasjeckana)
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice punomasnog mlijeka
  • 1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića (1/8 žličice)
  • sol
  • svježe naribani papar
  • 2 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice naribane korice nešpricanog limuna

Zagrijte pećnicu na 200C.

Šparoge kratko blanširajte (prokuhajte u vodi 2-5 minute, zavisno od debljine šparoga dok postanu svjetlo zelene),  zatim stavite u hladnu vodu da zaustavite kuhanje, ocijedite ih i osušite.

Razvucite lisnato tijesto u pravokutni oblik i za oko 1 centimetar preklopite rubove i propikajte sredinu vilicom (da zrak može izlaziti i da se sredina ne napuhne). Stavite lisnato tijesto na masni papir u kalup i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 12 minuta pa izvadite i ohladite.

Dok se lisnato tijesto hladi napravite filu: pomiješajte sireve, žumanjke, limunsku travu, sol, papar i muškatni oraščić. Šparoge pokapajte maslinovim uljem, posolite i poparite.

Proljetni tart sa šparogama
Proljetni tart sa šparogama - priprema

Na ohlađeno lisnato tijesto stavite filu i rasporedite šparoge te pecite tart 15-20 minuta.

Još vruči tart pospite naribanom koricom limuna i odmah poslužite.

Proljetni tart sa šparogama
Proljetni tart sa šparogama

Slični članci: