Recept: Prefine uskrsne košarice od šunke i jaja

| Wine and dine |

Uskrsne košarice od šunke i jaja
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Uskrsne košarice od šunke i jaja

Za 4 osobe:
Vrijeme pripreme i pečenja: 30 minuta
Kuhinja: američka


• 8 tankih šnita šunke (npr. dimljena pureća, pršut...)
• 8 jaja
• 4 žlice nasjeckanog mladog luka (ili peršina ili mediteranskih trava)
• naribani sir (podravac, edemac...)
• sol
• papar
• putar/ulje i brašno za kalup


Zagrijte pećnicu na 180C. Naribajte sir te mladi luk operite i narežite na male šnitice. Pripremite kalup za muffine ili vatrostalne zdjelice za souffle, premažite ih s malo putra i stavite u svaku jednu šnitu šunke.

Uskrsne košarice od šunke i jaja
Uskrsne košarice od šunke i jaja

Razbijte jedno po jedno jaje i stavljajte ih oprezno na pripremljene šunkice u kalupu.

Uskrsne košarice od šunke i jaja
Uskrsne košarice od šunke i jaja

Svako jaje pospite naribanim sirom, posolite, popaprite te pospite nasjeckanim mladim lukom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15-ak minuta.

Uskrsne košarice od šunke i jaja
Uskrsne košarice od šunke i jaja

Provjerite tjekom pečenja kad su dovoljno pečena jer zavisno od jačine vaše pećnice će se i jaja peči.
Svaka pećnica različiti peče. U jednoj pećnici su za 18 minuta još mekana, a u nekoj za 15 minuta su već tvrda (ali i dalje jako ukusna). Ako hoćete da su tvrda, vrh jaja možete probušiti vilicom i tada će prije biti gotova, ali tvrda. Zavisno volite li mekana ili tvrda.
Ako koristite pršut, nemojte jako soliti da ne bude preslano.

Uskrsne košarice od šunke i jaja
Uskrsne košarice od šunke i jaja