Recept: Parmigiana od pohanih patliđana

Parmigiana s patliđanima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

"Parmigiana" od pohanih patliđana, (tal. Parmigiana di melanzane napoletana), gđa. Katja Miliša (Joškova mama), Primošten

Originalni napuljski Parmigiana di melanzone se radi isključivo s pohanim patliđanima, tako bar kažu... Naravno postoji mnogo varijanti i mnogi talijanski gradovi imaju svoj način pripreme Parmigiane, svjetski poznatog tradicionalnog talijanskog jela... Netko u Parmigianu ubaci kobasice, netko komadiće mortadelle, netko patliđane zamijeni tikvicama, a netko umak od paradajza priprema s lukom,a ne sa češnjakom. Za šalšu možete koristiti i dio svježih paradajza. Činjenica je da za samu pripremu treba imati malo strpljenja i da parmigiana nije jelo koje ćete pripremati svaki dan, ali obzirom koliko je ukusno, valja se koji put i potruditi, barem za neku posebnu prigodu te ga poslužiti kao predjelo uz focaccu s maslinama ili kao glavno jelo uz neko pečenje. Ako želite "light varijantu parmigiane", patliđane možete spohati bez ulja u pećnici na 180 C nekih 15-ak minuta i dalje sve isto kao i u ovom receptu... Dobar tek!

Parmigiana s patliđanima
Parmigiana s patliđanima

Za: 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme stajanja: 1 sat (odgorčivanje patliđana)

Vrijeme pečenja: 20 - 30 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg patliđana
  • brašno za pohanje
  • 2 jaja za pohanje  (prema želji i prezle za pohanje)
  • 20 dag naribanog parmezana
  • 20 dag mozzarelle ili nekog drugog sira (gauda, podravec)
  • 1 l umaka od rajčice
  • 1 konzerva nasjeckanih pelata (oguljenih rajčica)
  • 1 češanj češnjaka
  • bosiljak
  • ulje za pohanje i mazanje kalupa
  • sol
  • papar

1. Pripremite patliđane:

Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.

2. Napravite šalšu:

Napravite šalšu (umak): propržite češnjak na maslinovom ulju pa dodajte pelate i umak od rajčice, posolite, popaprite te dodajte bosiljak. Neka kuha na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte, a možete dodati i malo vruće vode ili jušnog temeljca.

3. Spohajte patliđane:

Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Panirajte ih u brašnu i jajima (prema želji i prezlama) i pohajte u visokoj tavi s puno vrućeg ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.

3. Uključite pećnicu na 200C.

4. Narežite sir (mozzarellu ili gaudu ili sl...) na kockice.

5. Složite Parmigianu:

Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 1 kuhaču umaka od paradajza. Zatim rasporedite pohane patliđane jedan do drugoga (mogu se malo i preklapati) i zalijte ih s nekoliko žlica umaka od paradajza, pospite s nekoliko kockica mozzarelle i s ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana i opet ga zalijte s umakom pa rasporedite mozzarellu i parmezan. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite debeli sloj umaka i pospite parmezanom.  

6. Specite Parmigianu:

Pecite u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.

Složenac možete jesti topao i hladan, drugi dan je još kompaktniji i ukusniji... Možete ga pripremiti i unaprijed pa ga malo zagrijati prije posluživanja.


Slični članci: