Recept: Najfiniji i najjednostavniji panettone kolač s kandiranim voćem i bijelom čokoladom

| Wine and dine |

Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Najfiniji i najjednostavniji panettone kolač s kandiranim voćem, bademom i bijelom čokoladom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kupljeni panetone kolač

Panetone narežite na šnite debljine 1 prsta.

Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom
Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom

Napravite smjesu od: 

  • ½ l slatkog vrhnja
  • ½ l mlijeka
  • 4 jaja
  • 4 vanilin šećera
  • 1 žličice cimeta
  • naribane korice 1 cijele naranče
  • kandirana naranča (komadići)
  • aroma naranče
  • 1 bijela čokolada (oko 20 dag)
  • listići badema ( 1 vrećica)
  • štaub šećer - za posipanje
Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom
Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom

Narezane šnite panetonea rasporedite u kalup četvrtastog kalupa i zalijte djelom pripremljene smjese. Pospite komadićima bijele čokolade, kandirane naranče i listićima badema.

Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom
Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom

Ponovo rasporedite red šnita panetonea pa red smjese. Na kraju debelo pospite sa štaub šećerom, komadićima čokolade i listićima badema.

Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom
Panettone kolač s bademima, kandiranom narančom i bijelom čokoladom

Pecite u pećnici 40 minuta na 180C. Ponovo ga pospite štaub šećerom i poslužite još vruć kolač sa sladoledom od vanilije, ali i hladan je savršen (i drugi i treći dan...).

Servirajte uz Kutjevo ledenu berbu graševine koja idealno ide uz sve slastice i deserte. Ledene berbe imaju poseban okus zbog uvijeta i vremena u kojem se odvija berba. Bobice su smrznute i ledeni kristali vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt. Mošt je toliko gust da se stiskanje u preši obavlja nekoliko puta. Tako je prirodnim putem prešanjem odstranjena voda i dobije se najgušći koncentrat mošta. Tada počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na niskoj temperaturi do 10°C. Vrenje staje nakon godinu dana i to na određenom postotku srednjeg alkohola te nastaje začudno vino prebogato mirisima i okusima, slatko i slasno, sirupasto, za veliko oduševljenje. Kutjevački podrum prema broju osvojenih medalja uvjerljivo je jedan od najistaknutijih proizvođača ovih vina u zemlji. 

Kutjevo graševina ledena berba