Recept: Najbolji božićni keksići ikad!

| Wine and dine |

Chocolate chip cookies
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Na brojne upite koje keksiće ću raditi za Božić, ovi su prvi na listi. Definitivno. A onda idemo dalje...

Recept: Keksi s komadićima čokolade (Chocolate chip cookies)

Za 40 keksića

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 8-11 minuta (zavisno od pećnice i veličine keksića)

Temperatura pećnice: 180C

  • 53 dag glatkog brašna (može i integralno)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 23,5 dag putra, sobne temperature
  • 17,5 dag šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 22,5 dag kvalitetnije čokolade za kuhanje
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies

Putar pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje, miksajte pa dodajte sol, sodu bikarbonu, ekstrakt od vanilije i brašno te i dalje miksajte. Na kraju ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180C. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u kalup na masni papir za pečenje. Ostavljajte razmak među hrpicama oko 5 centimetara jer se keksi kod pečenja prošire. Pecite ih 8-11 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice), izvadite i ostavite daljnjih 5 minuta u kalupu da se malo ohlade pa ih premjestite na rešetku da se do kraja ohlade i stisnu. Keksići moraju biti mekani, a rubovi svijetlo smeđe boje. Dobit ćete oko 40-ak keksića, zavisno od veličine.