Recept: Najbolje grah varivo gotovo za pola sata!

| Wine and dine |

Grah varivo gotovo za pola sata, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Najbolje grah varivo sa špekom i kobasicama gotovo za pola sata!

Ovo je definitivno idealan recept za "brzinski grah" sa špekom i kobasicama, a na kraju možete dodati i posebno skuhanu tjesteninu (pužiće). Često ga kombiniram i s ječmom, lećom, kiselim zeljem, repom, rižom, kukuruzom, ali i mljevenim mesom. Kad nemam puno vremena za kuhanje, često napravim ovu „brzinsku“ varijantu s grahom iz konzerve, naravno, bez zaprške (izmiksam šaku, dvije skuhanog graha i dodam u varivo). Brzo varivo od graha vrlo je ukusno i nema nikakve razlike upotrijebite li grah iz konzerve ili svježi, svi ga vole i hvale, a ono najbitnije - gotov je za pola sata!

Za: 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 30 minuta

  • 60 dag graha iz konzerve
  • 10 dag špeka
  • 2 para kobasica
  • 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
  • 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • slatka crvena paprika
  • 1 - 2 žlice Lovačke juhe (može i ne mora)
  • 2 - 3 kom. lovora
  • malo ulja - za prženje mesa
  • sol
  • papar
  • 25 dag tjestenine - pužići (tal. pipe rigate) - prema želji
Grah varivo gotovo za pola sata, Suzy Josipović Redžepagić
Grah varivo s kobasicama i špekom gotovo za pola sata

Napunite lonac s hladnom vodom, dodajte grah iz konzerve, posolite i popaprite te stavite kuhati. Narežite kobasice na kolutiće i špek na šnite i u tavi ih lagano prepecite pa ih dodajte grahu. U grah prema želji možete dodati mrkvu, feferon, češnjak, luk, a i ne morate. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku te prema želji još dosolite i zaljutite, a ako imate Lovačku juhu (Podravka) dodajte 2 žlice. Poklopite grah i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Povremeno ga pomiješajte, a pred kraj kuhanja, umjesto klasične zaprške, odvojite 2 šeflje skuhanog graha i izmiksajte ga u blenderu te vratite u grah varivo.

Prema želji možete posebno skuhati buncek i suho meso pa dodati u grah ili servirati posebno uz grah.