Recept: juha od buče

| Wine and dine |

Juha od buče
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Juha od buče

Vrijeme je buča (tikva, bundeva...) malih i velikih, grbavih i glatkih, okruglih i duguljastih... Ova žuta vrsta Cucurbita moschata 'Butternut' je jako slatka i savršena za juhe, ali naravno i od drugih bundeva se mogu raditi juhe (hokaido, argenta, napolitana, turkinja...).

Šteta ih je propustiti... Ako je nemate vremena prvo peči pa kuhati, samo je skuhajte kao u ovom receptu, biti će jako aromatična, mirisna, ukusna i fina! Možete joj dodati i mrkve, kestene, slanutak, krumpir, batat, poriluk, leću, ali meni je ovakva najukusnija :)

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta

  • 1 kg žute bundeve (Cucurbita moschata 'Butternut') (narezane na kockice)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica kimla
  • 7 – 8 dl vode ili jušnog temeljca
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice naribanog đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 3-4 klinčića
  • 2 prstohvata kurkume
  • 2 žlice javorovog ili agavinog sirupa ili meda
  • sol
  • cayanski papar
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje (prema želji)
  • sjemenke bundeve
  • croutonsi
  • hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje

U vodi ili jušnom temeljcu skuhajte bundevu narezanu na kockice. Tekućina neka pokrije kockice.

Juha od buče
Juha od buče

Dodajte sol i papar, protisnut češnjak, muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir, kiml i klinčiće,  promiješajte, a potom poklopite i kuhajte bundevu na laganoj vatri povremeno miješajući 30-40 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.

Juha od buče, Delimano by Suzy Josipović Redžepagić
Juha od buče

U zdjelicu odlijte pola tekućine iz juhe pa izmiksajte štapnim mikserom bundevu i dodajte žlicu javorovog ili agavinog sirupa. Ovisno o željenoj gustoći juhe polako dodajte odljevenu tekućinu) pa prokuhajte još par minuta, a na kraju prema želji dodajte 2-3 žlice slatkog vrhnja i promiješajte.

Juha od buče
Juha od buče

Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bućine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.