Recept dana: Špageti sa škampima i cherry rajčicama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti sa škampima i cherry rajčicama
Špageti sa škampima i cherry rajčicama

Danas pripremite špagete ili neku drugu tjesteninu sa repićima manjih škampi ili kozica i cherry rajčicama. Ako su škampi svježi, malo se morate pomučiti očistiti ih i izvaditi repiće iz ljuštura, a ako radite sa zamrznutim i očišćenim repićima, imate manje posla ali i malo manje ukusno jelo... Svakako onda upotrijebite riblji temeljac... Ovo je lagana varijanta tjestenine sa škampima- nema vrhnja niti puno pirea od paradajza - samo vino i temeljac...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 40 dag špageta
  • 30 dag očišćenih repova škampa
  • 5-6 cherry rajčica (prerezanih na 4 djela)
  • 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • 1 - 2 žlice pirea od paradajza
  • peršin (sitno nasjeckani)
  • maslinovo ulje
  • temeljac (od glava i ljušture škampa) - količina prema potrebi
  • sol
  • papar

Očistite škampe – odvojite im repove za umak, a od ljuštura skuhajte temeljac. Skuhajte špagete al dente. Na maslinovom ulju, prepržite sitno nasjeckan peršin i češnjak, dodajte vino pa temeljac, potom očišćene repove škampa. Kad škampi poprime zlatno-smeđu boju, dodajte prerezane cherry rajčice, pire od paradajza i dinstajte (samo lagano zagrijavajte – škampi ne smiju provriti, jer tada postanu tvrdi!!!). Posolite, popaprite i pomiješajte s špagetima.