Recept dana: Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept dana: DAGNJE NA BUZARU (lat. Mytilus galloprovicialis, u Hrvatskoj je još zovu dagnje, pedoče, pidoče, mušule, mušmule, ušenak, pizdice, dagne), Dalmacija

Kila dagnji je oko 15 - 20 kuna. Reletivno jeftino morsko jelo u odnosu na ostale morske delicije i samim tim pristupačnije masi ljudi, pogotovo u ova krizna vremena kada si rijetko tko može priuštiti skupu morsku deliciju. Mi smo svi, moji klinci pogotovo, ludi za dagnjama, a posebno volimo "točati" kruh u umak. Nemojte ih nikako soliti jer su iz mora i prirodno su slane, pogotovo ako se dobro ne isperu u običnoj vodi.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 40-ak minuta

  • 2 kg dagnji
  • 1 glavica češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 žličica koncentrata paradajza
  • 3-4 žlice prezla
  • 1 nešprican limun (narezan na kolute)
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 dl konjaka - prema želji
  • maslinovo ulje
  • papar

Očistite dagnje (prvo s nožem odstružite pa sa spužvicom do kraja očistite sve priljepke i trave sa školjki), operite ih u velikoj zdjeli obične vode i pustite neka odstoje malo u vodi. Sve dagnje koje isplivaju na površinu i sve dagnje koje su napukle ili otvorene obavezno bacite. U velikoj dubokoj tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu češnjaka, sitno narezan peršin, koncentrat paradajza, prezle i papar, kratko promiješajte te dodajte očišćene dagnje i na kolute narezan limun. Obavezno ih poklopite te „krčkajte“ na laganoj vatri dok se dagnje ne otvore. Povremeno ih protresite. Zalijte vinom, ponovo protresite tavu i pustite da provrije. Pred kraj prema želji dodajte malo konjaka i ponovo protresite tavu. Na kraju pospite peršinom. Nemojte ih predugo kuhati jer će postati tvrde i žilave.

Dobar tek!


Slični članci: