Recept dana: Cannelloni s mesom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Caneloni s mesom
Caneloni s mesom

 Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

  • 16 cannellona
  • 2 žlice naribanog sira parmezana

Fila:

  • 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće)
  • 40 dag mljevenog mesa
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 0,5 dl vina
  • 4 dag naribanog sira parmezana
  • 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu
  • 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora)
  • 3-4 žlice ulja
  • sol
  • papar

Umak od paradajza:

  • 4 dl pirea paradajza
  • 2,5 dl vode 
  • 1 čili papričica
  • 2 žličice šećera

Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i  papar pa dinstajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovim nadjevom punite cannellone.  Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza.  Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.

Umak od paradajza: Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer.  Kratko prokuhajte.

Canellone možete pripremiti i s piletinom:

Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U blenderu krupno nasjeckajte ½ kg fileta pilećih prsiju, 1 luk, 5 oguljena češnja češnjaka i kadulju. Posolite, popaprite i dodajte 3 jaja. Zagrijte pećnicu na 200C. Napunite canelone pilećim nadjevom i slažite ih u namaštenu vatrostalnu zdjelu. Prelijte sa 6 dl umaka bešamel ili slatkog vrhnja, po vrhu pospite parmezanom i prezlama.  Pecite u pećnici pola sata.