Recept dana: brudet

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Brudet
Brudet

Svatko tko kuha, ima svoj recept i svoju tajnu pripremanja brudeta. Koliko kuhara – toliko brudeta. Netko stavlja ocat da se riba ne raspadne, a neki kažu da u pravi ribarski brudet ne ide ocat. Netko zalije prošekom, netko crnim, a netko bijelim vinom. Netko nareže luk na velike kolute da se osjeti, netko na sitno. Netko doda prezlu da „toč“ bude gušći... Jedno je sigurno – za dobri brudet treba nekoliko vrsta ribe – od bijelih: ugor, grdobina, cipal, trilja, pauk, od plavih: tuna, skuša, palamida, a ako ima još i rakova, mekušaca i školjki vjerojatno će biti još i bolji.

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme:

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

  • 1 kg miješane ribe (narezana na veće komade, ugor obavezno)
  • 1 rakovica
  • 1 sipa
  • 2-3 luka (sitno nasjeckana)
  • 4-5 češnja češnjaka (krupnije nasjeckan)
  • 1-2 žlice koncentrata paradajza
  • 50 dag pirea paradajza ili pelate
  • 1 žlica vinskog octa (po želji)
  • prstohvat šećera
  • 2 dl prošeka, bijelog ili crnog vina
  • 1 list lovora
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 – 2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar u zrnu

Ribu očistite i narežite na veće komade. Odvojite glavu i repove i od njih posebno skuhajte riblji temeljac. Na maslinovom ulju podinstajte luk, zatim dodajte češnjak, koncentrat i pire paradajza, ocat i šećer te dinstajte. Zatim dodajte komade ribe (ugor, grdobinu, škrpun), lovor (kojeg nakon kratkog vremena izvadite), zalijte s prošekom, posolite i dodajte nekoliko zrna papra. Povremeno protresite lonac (ne miješajte!) i kuhajte na laganoj vatri u poluzatvorenoj posudi (malo otklopite poklopac, jer ako skroz poklopite, riba će se raspasti). Prema potrebi dodajte riblji temeljac koji ste skuhali (da pokrije svu ribu), a nakon 15-tak minuta dodajte preostalu sitnu ribu, rakove, školjke i mekušce te i dalje kuhajte još 10-tak minuta. Pazite da se riba ne prekuha jer se raspadne. Gotov brudet zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, posipajte nasjeckanim peršinom i protresite lonac. Pažljivo vadite ribu na tanjur.

Poslužite uz palentu ili tjesteninu i zelenu salatu.

Također brudet se može pripremiti samo od jedne vrste riba, npr. inćuna, a priprema se na isti način kao i ovaj.  15-ak minuta se dinsta „toč“ od maslinovog ulja,  luka, paradajza i vina, dodaju se inćuni i podlije se vodom te kuha još 10-ak minuta.


Slični članci: