Recept: Crna torta

| Wine and dine |

Crna torta
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Crna torta

Netko je zove crna torta, netko crno bijela torta, ali svi je obožavaju. Na našim babinjacima i rođendanima, sve žene su oduševljene tortom moje Deni jer je jako ukusna, a pritom i vrlo jednostavna. Tko bi rekao da je sve jedna smjesa - jedan dio smjese se peče, a drugi ne. Dvije muhe jednim udarcem!

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 185C

  • 6 jaja
  • 15 dag šećera u prahu
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag badema ili oraha
  • 3 žlice kakaa
  • 10 dag čokolade za kuhanje (60%)
  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja
  • krušne mrvice ili mljeveni keksi - za kalup
Crna torta
Crna torta

Zagrijte pećnicu na 185C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umiješajte električnim mikserom maslac. Posebno umutite žumanjke i šećer te dodajte maslac, mljevene bademe, kakao i rastopljenu čokoladu. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i lagano dodajte u smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u maslacem namazan i krušnim mrvicama posut kalup za tortu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Drugi dio smjese stavite u hladnjak. Kad se torta ohladi, premažite je ostatkom smjese iz hladnjaka.

Na kraju prema želji tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem ili ga posebno servirajte uz tortu.