Recept: Biskvit s jabukom i cimetom

| Wine and dine |

Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Biskvit s jabukom, jogurtom, maslinovim uljem i cimetom

Vrijeme pripreme i pečenja: oko 1 sat 

Vrijeme hlađenja: 15-ak minuta

  • 1 1/2 šalice izmješanog jogurta
  • 2/3 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • aroma vanilije
  • 1 1/2 kilograma jabuka npr. Granny Smith (tj. 4 i ½ šalice)
  • 2 1/2 šalice brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 2 1/2 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice omekšanog putra

Zagrijte pećnicu na 180C.
Umutite tekuće sastojke: jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna, šećer, jaja, aromu vanilije i vanilin šećer u veliku zdjelu. Ogulite jabuke i narežite ih na male kockice pa umiješajte u tekuće sastojke.

Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema
Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema

Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol, muškatni oraščić, i 1/2 žličice cimeta u prahu.

U drugu zdjelicu pomiješajte preostale 2 žličice cimeta sa smeđim šećerom i putrom.

Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema
Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema

Ulijte pola tijesta u nauljen i pobrašnjen kalup. Pospite s pola smjese cimeta i smeđeg šećera pa ulijte ostatak tijesta i pospite preostalim smjesom cimeta i smeđeg šećera.

Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema
Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom - priprema

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta. Ako je kolač po vrhu previše posmeđio, pred kraj pečenja pokrite ga folijom. Zabodite vilicu, a kad izađe čista, kolač je gotov. Pustiti ga da se ohladi 15-ak u kalupu pa ga izvadite, narežite na kocke i poslužite.

Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom
Biskvit s jabukom, jogurtom i cimetom

 Kolač možete raditi i kao tortu u okruglom kalupu.