Provjereno najbolji recepti za krafne, fritule i kroštule!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Fritule
Fritule

Fritule (recept moje mame, meni daleko najbolji!)

  • ½ kg glatkog brašna (prosijati)
  • ½ l mlijeka
  • pola germe ili pola diga
  • 3 – 4 žlice šećera
  • malo soli
  • 1-2 vanilin šećera
  • ½ praška za pecivo
  • korica nešpricanog limuna ili limete
  • 2 čepa ruma
  • jabuka rezana na kockice ili grožđice natopljene u rumu (može a i ne mora)
  • štaub šećer – za posipati
Fritule, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Fritule

Napravite germu: izmiješajte germu s malo toplog mlijeka, dodajte malo brašna, malo šećera pa stavite na toplo da se germa digne.

Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite ih na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su još tople.

Kroštule
Kroštule

Kroštule (Istarski recept)

  • oko 30 dag glatkog brašna
  •  4 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 1 žlice vode
  • 2 prstohvata soli
  • ulje za prženje
  • štaub šećer - za posipanje
Kroštule, Suzy Josipović Redžepagić
Kroštule

Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina.  Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.

Austrijski krafni by suzy josipović
Krafne

Krafne (austrijske), meni najbolje!

  • 6 žumanjaka
  • 4 dag šećera
  • korica 1 limuna
  • malo soli
  • 2 žlice ruma
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 0,7 dl ulja
  • 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
  • 85 dag glatkog prosijanog brašna

Izradite germu - u zdjelici razmrvite germu vilicom, dodajte žlicu šećera, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka, promiješajte i stavite germu na toplo (npr. na radijator) da se diže. U međuvremenu u zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu te dobro izmiksajte. Na kraju postepeno dodajte prosijano brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja,  jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu.  Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite te punite špricom) ili umakom od vanilije.

Austrijski krafni
Austrijski krafni