Pravilna prehrana tijekom trudnoće

Praćenje indeksa tjelesne mase (BMI) prije samog začeća i tijekom trudnoće presudno je za zdravu trudnoću i smanjenje rizika komplikacija. U tim okolnostima, niskokalorična sladila i lagana hrana koja ih sadrži mogu pomoći u planiranju zdrave prehrane i doprinijeti općem dobrom stanju organizma tijekom trudnoće.

Velika zabluda o konzumaciji hrane tijekom trudnoće je ona da majka treba jesti za dvoje. Naime, upravo takav stav često uzrokuje prekomjernu težinu. Dovoljno je svojoj uobičajenoj prehrani dodati 200 do 300 kalorija tijekom drugog i trećeg tromjesečja kako bi se dijete normalno razvijalo i raslo.

Trudnoća je razdoblje u kojem žena treba posvetiti posebnu pažnju svome tijelu, svjesna činjenice da se u njoj razvija novi život. Pravilna i uravnotežena prehrana, normalna tjelesna težina i način života koji uključuje vježbanje, ključni su za zdravlje majke i djeteta. Žena koja je trudna ili planira trudnoću mora znati da njena prekomjerna težina ili pretilost mogu rezultirati ozbiljnim problemima kao što su umanjena plodnost, dijabetes, dugotrajno zadržavanje težine nakon poroda te veliki rizici za zdravlje djeteta u trudnoći i nakon rođenja.

Žena tijekom trudnoće u prosjeku dobije između 11,34 i 15,88 kg, a ovako to izgleda rastavljeno na komponente:

  • Grudi: 0,45-0,91 kg
  • Dijete: 2,72-3,63 kg
  • Posteljica: 0,45-0,91 kg
  • Maternica: 0,45-0,91 kg
  • Amnionska tekućina: 0,45-0,91 kg
  • Krv: 1,36-1,81 kg
  • Zalihe proteina i masnoće: 3,63-4,54 kg
  • Tjelesne tekućine: 1,36-1,81 kg

Praćenje indeksa tjelesne mase (BMI) prije samog začeća i tijekom trudnoće presudno je za zdravu trudnoću i smanjenje rizika komplikacija. U tim okolnostima, niskokalorična sladila i lagana hrana koja ih sadrži mogu pomoći u planiranju zdrave prehrane i doprinijeti općem dobrom stanju organizma tijekom trudnoće.

Velika zabluda o konzumaciji hrane tijekom trudnoće je ona da majka treba jesti za dvoje. Naime, upravo takav stav često uzrokuje prekomjernu težinu. Dovoljno je svojoj uobičajenoj prehrani dodati 200 do 300 kalorija tijekom drugog i trećeg tromjesečja kako bi se dijete normalno razvijalo i raslo.

U prilog sve češćoj pojavi  pretilosti kod odraslih ljudi i trudnica govori i procjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 2005. Godinu, kadaje 1,6 milijardi ljudi bilo prekomjerne težine, od čega 400 milijuna pretilih, a stopa  pretilosti tijekom trudnoće kretala se između 18 i 38 posto.

Koristi zdrave prehrane i vježbanja tijekom trudnoće

Žene u trudnoći imaju povećanu želju za slatkom hranom. To je posljedica potrebe za unošenjem više kalorija u organizam kako bi se podržao razvoj i napredak fetusa tijekom trudnoće te uobičajenih hormonskih promjena karakterističnih za to razdoblje. Svaka žena bi trebala porazgovarati sa svojim liječnikom o optimalnoj prehrani tijekom trudnoće koja bi osigurala normalan razvoj djeteta.

Zdravoj trudnoći pridonosi uravnotežena prehrana, ali i redovito vježbanje. Iako žene često zaziru od vježbanja tijekom trudnoće, važno je naglasiti da postoji više različitih vrsta vježbi koje mogu pomoći majkama da ostanu aktivne i poboljšaju svoje zdravlje prije poroda.

Promicanje uravnotežene prehrane i zdravog načina života u djetinjstvu

Djeci je potrebno mnogo hranjivih tvari koje će zadovoljiti potrebe njihovih organizama i mozgova koji su u razvoju. Uravnotežena prehrana koja uključuje raznoliku hranu opskrbit će tijelo dovoljnom količinom energije i hranjivih tvari kako bi se dijete moglo razvijati. Već tijekom najranijeg djetinjstva, djeca su izložena i lako dolaze do kalorične hrane pa pretilost postaje veliki zdravstveni problem.

Zato je važno od najranijeg djetinjstva djecu učiti o važnosti aktivnog životnog stila i kretanja te zdrave prehrane, istovremeno kontrolirajući veličine porcija i količinu hranjivih tvari u namirnicama koje konzumiraju.

Dojenčad i mala djeca do treće godine imaju povećanu potrebu za hranjivim tvarima koje se nalaze u majčinom mlijeku. No, već nakon navršene treće godine potrebno je početi paziti na količinu i vrstu hranjivih tvari koje djeca jedu, i paziti da njihova prehrana zadovolji sve nutritivne zahtjeve. Hrana koja uključuje žitarice od cjelovitog zrna, nemasne mliječne proizvode i meso ili ribu je dobra zamjena za svakodnevnu visoko kaloričnu i masnu hranu koju djeca sve češće konzumiraju.  


Slični članci: