Pita sa špinatom i ricottom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pita sa špinatom i ricottom
Pita sa špinatom i ricottom

Ova pita sa špinatom i ricottom baš dobro izgleda! Ako je servirate gostima za predjelo, oduševiti će se i okusom i izgledom!

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme:20 - 30 minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 1 paket smrznutog špinata
  • 10 dag ricotte
  • 4 - 5 luka (po mogućnosti mladog)
  • 1 češanj češnjaka
  • naribani muškatni oraščić
  • 3 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • prezle
  • 1 žumanjak
  • putar
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200C. Odmrznite i razvucite lisnato tijesto u dva jednaka dijela malo veća od putrem namazanog lima za pečenje. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite i sitno narežite. Podinstajte luk, dodajte špinat, češnjak, muškatni oraščić, posolite i popaprite. Kratko prodinstajte i ohladite. Jaja razmutite s vrhnjem i umiješajte u ohlađeni špinat. Dodajte prezle i riccotu pa sve promiješajte. Okrugli kalup pouljite i oblikujte lisnato tijesto tako da viri preko rubova kalupa. Po tijestu rasporedite špinat. Drugim djelom lisnatog tjesta prekrite špinat te ga probodite vilicom ili ga narežite na trake širine 1 cm - 2 cm, rasporedite na špinat tako da jedne položite okomito, a druge vodoravno da dobijete oblik romboida (kao na slici), pa premažite žumanjkom. Pecite u pećnici dok tijesto ne postane zlatno žute boje, oko 40-ak minuta.

*Riccotu možete zamijeniti fetom koja je malo slanija, ali u tom slučaju je nemojte toliko posoliti.