Pire krumpir

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Klasičan pire krumpir

Pire krumpir je zasigurno najomiljeniji prilog mnogih, klinaca pogotovo. Mislim da koliko klinci ne vole zeleno povrće, toliko obožavaju pire krumpir, a i krumpir općenito. Pire paše s povrtnim i mesnim, ali i ribljim specijalitetima.

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 1 kg krumpira
  • 3 – 4 dl toplog punomasnog mlijeka
  • ½ dl vrhnja (kiselo, slatko ili za kuhanje)
  • 2 - 3 žlice omekšanog putra
  • muškatni oraščić
  • 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)
  • sol

Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kocke te kuhajte u hladnoj slanoj vodi (15-ak minuta). Ocjedite i s drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer, pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji. Slobodno probajte i vidite sami kada vam je dovoljno  kremast. Morate osjetiti finu glatku teksturu. Ako treba dosolite. Nemojte ga prerazrijediti jer je tada brašnast i neukusan, a nije dobar niti ako je premalo tekućine jer postaje gumast te ga je kao takvog teško jesti.

Mlijeko i kiselo vrhnje možete slobodno zamijeniti i slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, ali bitno je da ni mlijeko ni vrhnje nije direktno iz hladnjaka, da je vrhnje sobne temperature, a mlijeko toplo.

Također krumpir možete skuhati u kori pa ga kasnije oguliti i izgnječiti, ali pazite na grudice, teže će se izgnječiti.

Ako želite biti kreativni i osijetiti i neki novi okus, dodajte neki sastojak u pire poput mediteranskih začina, celera ili mrkve, peršina, kopra, vlasca, mladog luka, žličicu senfa, malo kozjeg sira, gorgonzole ili naribajte neki tvrđi sir...

Pire od celera

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 1/2 kg celera
  • 1-2 krumpira srednje veličine
  • mlijeko
  • malo putra
  • parmezan (za posipati)
  • sol
  • bijeli papar

Celer ogulite i narežite na šnitice. Kuhajte ga u hladnoj posoljenoj vodi dok ne bude skroz mekan. Posebno skuhajte krumpir. Izmiksajte celer u blenderu, dodajte mu malo mlijeka, putra, prema okusu soli i papra pa pomiješajte sa zgnječenim krumpirom. Izmiješajte u pire. Prema potrebi dodajte još malo putra i mlijeka. Pospite parmezanom.


Slični članci: