Pet najzdravijih načina pripremanja hrane

Ako vam je bitan način pripreme hrane te se želite što zdravije hraniti, obavezno pročitajte koji su to pet najzdravijih načina pripremanja hrane!

Roštilj

Roštilj direktno izlaže hranu toplini pa jela koja se spremaju na žaru imaju manje masti. Povrće a žara zadržava više vitamina i minerala. No, treba izbjegavati prekomjerno korištenje maslaca, vrhnja ili umaka koje jedemo s mesom ili povrćem s roštilja jer se radi o velikoj količini kalorija.

Priprema hrane na pari

Ovo je jednostavan proces u kojem hrana zadržava svoja hranjiva svojstva. Hranu je potrebno staviti u cijetku, a potom je držati iznad vrele vode. Korištenjem začinjene tekućine u vodi hrana dobiva okus. Moguće je koristiti limun, razne biljke, ljute papričice i slično.
 
Prženje

Proces prženja je suho pripremanje hrane za razliku od spremanja hrane na pari ili pečenja. Hrana se stavlja u neprekrivenu posudu, a potom u pećnicu na visoku temperaturu. Piletina, meso i krumpir su idealni za ovakvu vrstu pripremanja hrane.

Pečenje

Pečenje se obavlja u pećnici na visokoj temperaturi, a pogodno je za pripremanje ribe, mesa, povrća, ali i povrća. Hrana se peče pomoću suhog vrućeg zraka. Dodatni sos nije potreban jer se hrana peče u svom prirodnom soku i zbog toga ima i prirodni ukus.

Stir-fry

Stir-fry je tradicionalna azijska metoda pripremanja hrane i jedan od najbržih načina spremanja povrća. Onda podrazumijeva prženje u velikom woku ili tavi, kao i miješanje. Za ovakav način pripreme hrane potrebno je malo ulja, a uobičajene umake treba izbjegavati.

Slični članci: