Pečena svinjska rebra

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pečena svinjska rebra

Nedjeljni recept: Pečena svinjska rebra

Pećnica je čudo. Obožavam pećnicu. Savršenstvo bez mane i ženin najbolji prijatelj u kuhinji, definitivno. Samo treba znati par osnova pečenja u pećnici i to je to. Marinirana svinjska rebra možete zapeči u pećnici s povrćem ili bez, kako hoćete.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 1 dan stajanja u marinadi + 15 minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg svinjskih rebara
  • 1 češnjak (protisnuti)
  • 1,25 dl bijelog vina
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice crvene mljevene paprike
  • 1 žličica majčine dušice
  • ½ kg sitnog luka
  • ½ kg mrkve (narezana na komade)
  • ½ kg krumpira
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni papar

Pripremite meso dan ranije: u vino dodajte češnjak, sol, šećer, papriku i majčinu dušicu te izmiješajte. Operite rebra, obrišite i prerežite na više komada. Prelite rebra marinadom od vina, poklopite posudu i ostavite da stoji 1 dan u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 200 C. Rebra obrišite krpom i posložite na pleh jedan komad uz drugi. Luk, krumpir i mrkvu izrežite na krupnije komade, a sitne glavice luka ostavite cijele pa ih rasporedite po kalupu uz rebra. Posolite, popaprite i prelite marinadom. Pecite ih u unaprijed zagrijanoj pećnici 1 sat. Okrenite ih jedanput, nemojte ih propikivati, okrenite ih hvataljkom, a po ukusu dolijte vrelu vodu ili juhu.

Svinjska rebra servirajte uz pečeno povrće ili ako rebra pečete u pećnici bez povrća servirajte ih uz krumpir na bilo koji način (pire, resrani, francuski, pekarski...) ili palentu  te naravno veliku zdjelu salate. Dobar tek!

Pečena svinjska rebra

Marinada na drugi način:

pripremite kao prethodni recept, samo s ovakvom marinadom:

  • 1-2 žlice senfa
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica oyster sosa
  • 1 žlica slatkog chilli sosa
  • 2 češnja češnjaka
  • sok od 1 limuna
  • krupna morska sol
  • papar u zrnu