Pašteta od dimljenog lososa

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Namaz od dimljenog lososa
Pašteta od dimljenog lososa

Vrlo, vrlo jednostavna pašteta od dimljenog lososa (lat. salmo salar). Već sam pisala o tome koliko je losos zdrav u bilo kojem obliku i kombinaciji i da bi ga trebalo jesti s vremena na vrijeme (nutricionisti kažu barem jednom tjedno) jer obiluje omega 3 - masnim kiselinama i sadrži visokovrijedne bjelančevine, vitamine B kompleksa, fosfor i selen, a jedina mana lososa općenito je to što je skup, barem kod nas u Hrvatskoj. Al treba mijenjati navike i jela te isprobavati razne okuse, biti kreativan... Ako nikada niste radili ili probali ovakvu paštetu od lososa, probajte, servirajte uz topli prepečenac ili na krekerima kao kanape, uživat će te, sigurna sam...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 sat

  • 20 dag dimljenog lososa
  • 20 dag kremastog sira – (bilo kojeg: philadelphia, abc namaz, dukatela...)
  • po 2 žlice nasjeckanog kopra, peršina i bosiljka
  • sok ½ limuna
  • sol
  • papar

Kremasti sir, limununov sok, začine i losos izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Posolite i popaprite. Stavite u zdjelicu i ohladite u hladnjaku da se pašteta stisne. Poslužite uz prepečenac.