Paradajz juha gotova u samo 10 minuta

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamina paradajz juha

Paradajz juha
Paradajz juha

Ova mamina paradajz juhica je stvarno vrlo jednostavna i jako ukusna. Iako se može prvo podinstati luk, a neki stavljaju i češnjak, osobno ne stavim niti jedno niti drugo. Često ne stavim niti kocku za juhu, a niti jušni temeljac, samo voda i paradajz na žlici brašna i malo ulja... Tko želi izbjeći brašno i zapršku neka podinsta 1 luk (i prema želji 1 češanj češnjaka) i isto će dobiti gustoću juhe... Kako god, ova juhica je sjajna okrepa za kojom svi moji ukućani luduju...

Vrijeme pripreme i kuhanja: 10 minuta

  • 2 žlice ulja (za zapršku)
  • 1 žlica brašna (za zapršku)
  • 7 dl kuhanog paradajza
  • vode po potrebi oko 4 – 5 dl
  • 1/2 kocke za juhu - može, a i ne mora
  • celer
  • peršin
  • timijan
  • ružmarin
  • šećer
  • sol
  • papar

Na niskoj temperaturi napravite zapršku: u loncu na ulju kratko popržite brašno da zažuti. Zatim dodajte kuhani paradajz, hladnu vodu, malo posolite, popaprite,  dodajte žličicu šećera, a prema želji i pola kocke za juhu i začine: natrgani ili nasjeckani celer, timijan i ružmarin te pojačajte temperaturu na srednje umjerenu. Prokuhajte otprilike 10 minuta, a na kraju dodajte nasjeckani peršin. Servirajte uz croutonse (prepečene kockice starog kruha) ili zakuhajte sitnu tjesteninu.

Juhu od paradajza možete napraviti i sa svježim paradajzima:

Na malo ulja podinstajte nasjeckan češnjak i luk pa dodajte začine (timijan, ružmarin, peršin), zatim dodajte cca 8 paradajza kojeg prethodno operite i rasjecite na 6 – 8 dijelova, dodajte jušni temeljac ili kocku za juhu, papar i kuhajte je na laganoj vatri. Zatim usitnite štapnim mikserom, posolite i dodajte tjesteninu za juhu. Kuhajte još 10 minuta, odnosno dok se ne skuha tjestenina.

Prema želji u juhu možete dodati male mesne okruglice ili narezan na kolutiće poriluk.


Slični članci: