Palačinke punjene mesom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Palačinke punjene mesom
Palačinke punjene mesom

Palačinke možete puniti raznim filama (gljivama, piletinom, špinatom, ricottom ili svježim kravljim sirom, šparogama, škampima...), moji obožavaju pečene palačinke s otopljenim sirom za toast, palačinke sa sirom zapečene u pećnici, palačinke punjene sirom i šunkom te piletinom, ali nakon slanih, idu obavezno i slatke...

Evo receptić za palačinke punjene mljevenim mesom:

Za 4 – 5 osoba                     

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat

  • 30 – 50 dag mljevene junetine ili puretine (7 – 10 palačinka)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 češnja češnjak (protisnuti ili sitno nasjeckan)
  • prstohvat suhe majčine dušice
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 žlice koncentrata paradajza 
  • 1 jaje
  • pečene palačinke  
  • jaja za pohanje
  • prezle za pohanje
  • ulje za pohanje 
  • sol
  • papar

Napravite tekuće tijesto od 2 jaja, 25 dag oštrog brašna, 3 dl mlijeka i soli te ispecite palačinke. Podinstajte na malo ulja luk i češnjak, dodajte mljeveno meso, majčinu dušicu, muškatni oraščić, papar, sol, peršin i koncentrat paradajza. Dinstajte 15-ak minuta miješajući, malo ohladite smjesu i dodajte jedno razmućeno jaje. Sa smjesom napunite palačinke i smotajte ih kao sarmice. Uvaljajte ih u brašno, umućuna jaja i mrvice. Pržite u vrućem ulju. Servirajte s Tartar umakom.

Palačinke punjene mesom
Palačinke punjene mesom

Za palačinke punjene piletinom: narežite na kockice 25 dag pilećeg filea, posolite i podinstajte na vrućem putru. Pobrašnite žlicom brašna, promiješajte i zalijte s 1,5 dl slatkog vrhnja. Kratko prokuhajte pa dodajte malo ribanog parmezana, 1 sitno nasjeckanu kiselu papriku i 1 sitno narezan kiseli krastavac, dosolite i popaprite. Prema potrebi, još posolite i poparite. Panirajte i pržite kao i palačinku s mesom.

Ako želite palačinku punjenu šunkom i sirom (vrlo ukusno!), svaku palačinku napunite: najprije s 2 šnite sira Podravca, pa s 2 šnite dimljene šunke, pa s 2 šnite pureće tost šunke pa 2 šnite nekog drugog sira. Sve stavite u sredinu palačinke jedno na drugo, pa smotajte kao sarmice. Panirajte i pržite kao i palačinku s mesom.

Sve punjene palačinke možete ispeći i na drugi način - u pećnici. U veliki kalup složite nafilane palačinke, jednu do druge, prelite vrhnjem i pecite na 170C dok se ne zarumene, oko 20tak minuta. Prema želji pospite naribanim sirom.