Korčula (staronjemački Kurzel, talijanski Curzola, grčki Κόρκυρα Μέλαινα, Korkyra Melaina, latinski Corcyra Nigra) pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji - ima površinu od 279,03 km2i i 16.000 stanovnika. To je šesti najveći Jadranski otok. Klima je mediteranska, blaga i povoljna. Otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Izgrađen je na dolomitima t.j. vapnencu. Jedno od najrazvijenijih polja je Blatsko polje koje je ujedno i najveće.
Gastronomija
Iako je život na otoku oduvijek bio skroman, a takva je bila i ishrana njegovih žitelja, na Korčuli se ipak razvila ukusna i raznovrsna domaća kuhinja. Dakako, ona je prilagođena ne samo materijalnim mogućnostima nego i namirnicama koje su na otoku u izobilju. Glavna masnoća za pripremu jela je domaće maslinovo ulje. Budući da vina ima u izobilju, ono je također značajno u prehrani stanovništva i to ne samo kao piće nego i kao začin, isto kao i domaća rakija-lozovača.
Od mesa se najviše priprema janjetina, zatim kozletina i ovčetina, no to je smatrano poslasticom jednako kao i sušeni (dimljeni) svinjski but "pršut", divljač, govedina. Mnogo više i češće priređuje se riba, osobito zdrava i povoljnija "plava". Srdele i gere se sole, što je vrlo ukusno, pogotovo kao zimska hrana kad je ulov ribe oskudan.
Riba se peče na žaru, prži, kuha, a vrlo je ukusan "brodet"- kuhana riba s povrćem. Brodet se poslužuje uz palentu, kašu od grubo mljevenog kukuruznog brašna. Od ovaca i koza dobiva se mlijeko, pa otočanke prave vrlo ukusan domaći sir. Od slatkih jela najčešće se poslužuju "prikle": u ulju prženi uštipci obogaćeni suhim grožđem i bademom, a smatraju se posnim jelom pa se pripremaju na Veliki petak, Badnjak i u sličnim prigodama. Za Uskrs se peče slatki kruh posebnog oblika "sirnica", za Sv. Martina "lojenice", a u Blatu i Veloj Luci kao i u drugim mjestima na otoku, za Sve Svete "lumblija" - slatki kruh umiješen s moštom i puno začina.
Osim toga za najsvečanije prigode poput pireva ili krštenja, peku se "cukarini", "klašuni" (kolači punjeni bademom), "krokant" - mljeveni badem u prženom šećeru, krhko u ulju prženo tijesto "hroštule", žele od dunja - "kotonjata" i drugo. Za lijek, odnosno začine i čajeve služe i razne samonikle biljke: ružmarin, lovor, bosiljak, kadulja, metvica, mažurana, ušećerena kora naranče i limuna. Mnogi od spomenutih i niz drugih specijaliteta mogu se kušati u restoranima, slastičarnicama i konobama otočnih mjesta.
Naše putovanje gastronomskim užicima Korčule započinjemo u samom srcu grada Korčule, malenom trgu, točnije na sjecištu dviju ulica. Na tom živopisnom mjestu naći ćete dvije lokacije s vrhunskim gastro specijalitetima.
Prvo što ćete zasigurno zapaziti, i što je spomenuto u svim brošurama je malena slastičarnica Cukarin koja je ove godine proslavila 20. godina aktivnog rada. Upravo tamo teta Smiljana radi jedne od najčuvenijih kolača po koje dolaze gosti iz cijeloga svijeta. Stari tradicionalni recepti priskrbili su joj mnoge nagrade, a mi se ni ne možemo odlučiti između klašuna, amareta, harubica jer su svi odličnog okusa.
Nakon što odaberete omiljeni kolač, sjajno mjesto za sjest, popiti kavu i osjetiti srce Korčule je mali "Buffet Leut" koji se nalazi tik do Cukarina. Razni specijaliteti i povoljne cijene su razlog zašto vam preporučamo ovaj restoran.
Kad dođete u Korčulu, obilazak starog dijela grada je neizbježan. Osim bogate povijesne jezgre, u tom dijelu se i jako dobro jede. Doručak u restoranu Caenazzo koji se nalazi na trgu Sv.Marka gdje je i istoimena katedrala, jedno je od ljepših iskustava. Odmah do njega nalazi se jedna od najčuvenijih ribljih konoba u Korčuli, konoba Adio Mare. Tamo je najbolje doći navečer jer uz vrhunska vina i ambijent, odlična hrana dolazi još više do izražaja.
Restoran se posebno ističe bogatom ponudom svih starih korčulanskih tradicionalnih jela, a posebno korčulanskom pašticadom, makarunima sa kozicama i rikulom.
Ukoliko ste na odmoru s djecom i oni bi jeli pizzu ili neko slično brzo i jednostavno jelo, jedna od najboljih pizzerija u gradu, je zasigurno Tedeschi, koju vam toplo preporučamo.
U starom gradu nalazi se i novootvoreni restoran "Nono" na Trgu korčulanskih klesara i kipara. Specijaliteti kojima se ovaj restoran posebno ističe su makaruni s grdobinom, kozji sir s medom i orasima te domaćim suhim smokvama prelivenim čokoladom. U blizini se nalaze i odlični "Filippi" kao i "Lešić Dimitri" u sklopu istoimene palače. Redovno se nalaze na svim listama dobrih restorana i šteta bi bilo propustiti njihove specijalitete.
Iako malo izvan samog centra grada, restoran "Korčula" u sklopu hotela "Korsal" i na zapadu novootvoreni lounge bar "Maksimilijan Garden" su također mjesta koja ne biste trebali zaobići kad se nađete u Korčuli. Također, Bistro Radiona kojeg možete sresti prije Hotela Korsal kao stvoren je da uživate u pogledu na Stari grad uz dobra vina i dalmatinske delicije.
U restoranu Korčula pazi se na svaki detalj. Radi se o tradicionalnom dalmatinskom restoranu s prostranom terasom i pogledom na more koja je idealan ambijent za ugodan ručak ili večeru. Svakodnevno možete pronaći bogati izbor originalnih dalmatinskih specijaliteta kao i internacionalnih jela te birana domaća i strana pića.
"Maslina"
domaća pašticada, lignje na žaru ili žrnovski makaruni.
U mjestu Žrnovo nalazi se jedno od najpoznatijih seoskih domaćinstava, Gera. U ovom domaćinstvu hrana je toliko ukusna i sjajna da zapravo ne znamo odakle početi. Ono što bi vam mi preporučili su žrnovski makaruni, domaći pomfrit i kozlić, kao i organski uzgojeno povrće, a ako imate sreće,tj. ako nije prodan, domaći kolač od čokolade samo je šlag na torti.
Prije nego krenete prema Veloj Luci, savjetujemo vam da posjetite i Pupnatsku luku gdje se možete opustiti kupanjem na nevjerojatnoj plaži, ali i uživati u maloj, ali slatkoj ponudi (znamo da zvuči nevjerojatno), domaćih cheeseburgera u beach baru Mate.
50-ak kilometara od grada Korčule, na zapadnoj strani otoka nalazi se poznato mjesto Vela Luka, jedno od najboljih sidrišta na istočnoj obali Jadrana. U široj okolici su slikoviti otočići poput otoka Proizda koji je osvojio titulu "Plaža godine" 2007. i koji prema Daily Mailu, spada u najljepše plaže na Jadranu. Kao i u spomenutim mjestima na otoku, izvrsno se jede i u Veloj Luci. Mi bismo vam svakako preporučili konobu "Ribar". "Ribar" će vas ugodno iznenaditi iznimno bogatom ponudom tradicionalnih velolučkih jela, ribljih, morskih, mesnih i vegetarijanskih specijaliteta te kolača pripremljenih na originalne načine kuće. Mi bismo izdvojili njihov savršeni crni rižoto, a kao desert, izvrsnu rožatu.