Oslić alla bakalar

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Oslić s krumpirom na rukoli
Oslić alla bakalar

Oslić alla bakalar je savršena zamjena za bakalar, vrlo vrlo sličan okus, a i sličan način pripreme, samo što priprema oslića na navedeni način traje svega sat vremena, dok sušeni bakalar treba namakati u vodi nekoliko dana ili tuči s batom, a i puno duže se kuha, da ne kažem koliko je bakalar skuplji i nažalost ne može si ga svatko priuštiti... No, uz ovakav oslić, i nije neka šteta... Iako ima mnogo sličnih recepata za pripremu oslića, ovo je moj omiljeni recept:

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 60 minuta                

  • 1 kg oslića
  • 1,5 kg krumpira (narezanog na šnite)
  • 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1,5 dl bijelog vina ili prema želji sok od ½ limuna
  • 1-2 lovorova lista
  • maslinovo i suncokretovo ulje
  • sol
  • papar
  • papar u zrnu
Oslić s krumpirom na rukoli
Oslić alla bakalar

Oslića kuhajte u vodi u koju dodajte sol i papar u zrnu. Ribu pažljivo izvadite iz vode, ohladite i odstranite kosti, ali vodu ne bacajte! Ogulite krumpir i narežite ga na šnite, te ga skuhajte u vodi u kojoj se kuhao oslić. Zatim ocijedite krumpir, ali vodu ne bacajte! Na ulju podinstajte 2 - 3 češnja češnjaka, na njega rasporedite šnite krumpira, pa red ribe, red krumpira, red ribe i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka bude krumpir. Dodajte lovor, preostali češnjak i peršin, pa prelijte vodom u kojoj ste skuhali oslić i krumpir. Zalijte s vinom ili prema želji limunovim sokom. Kuhajte na umjerenoj vatri 10 – 15 minuta. Povremeno protresite posudu.

Prije kuhanja ili pečenja, oslića namažite limunovim sokom jer tako zadržite miris ribe.

Također prema želji umjesto završnog 15-minutnog kuhanja možete ga i zapeči u pećnici na 200C - 220C oko 10 - 15-ak minuta.

Oslić s krumpirom na rukoli
Oslić alla bakalar

Slični članci: