Od Minestrone juhe živjet ćete 100 godina

Od ove juhe živjet ćete 100 godina
Minestrone

Sigurni smo da ste čuli za juhu Minestrone. No vjerovali ili ne, ova dobro poznata juha jednostavna recepta i pristupačne cijene, pomoći će vam da doživite stotu - barem se to događa obitelji Melis na Sardiniji!

Dan Buettner, autor knjige "The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People", podijelio je sa svijetom recept za minestrone juhu obitelji Melis sa Sardinije, koja je poznata kao najdugovječnija obitelj na svijetu. Prema njegovim bilješkama, obitelj Melis ovu juhu jede baš svaki dan za ručak. Zvuči dosadno? I nije - baza juhe je grah i fregula (vrsta tjestenine), a oni je svaki dan izmjenjuju ovisno o sastojcima koji im rastu u vrtu.

Ipak postoji jedna loša strana; Juha se kuha sat i pol vremena, što znači da nije jelo za napraviti "na brzinu" iako je jednostavno. Duže kuhanje joj pomaže da poveća vrijednosti sastojaka, čime je i sama juha puno zdravija.

Ako je ne stignete napraviti za ručak tijekom tjedna, možete je isprobati za vikend ili barem skuhati unaprijed, zamrznuti pa poslužiti tijekom tjedna. Zanima vas recept? Čeka vas u nastavku!

Sastojci (šalica je američka mjera "cup") za juhu za 4 osobe:
1/2 šalice boba
½ šalice sušenog graha trešnjevca
1/3 šalice sušenog slanutka
7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednji žuti ili bijeli luk, sjeckani (oko 1 šalica)
2 srednje mrkve, oguljene i sjeckane (oko 2/3 šalice)
2 srednje stabljike celera, sjeckani (oko ½ šalice)
2 žličice mljevenog češnjaka
1 pelati, kašasti (oko 3 ½ šalice)
3 srednja žuta krumpira, oguljen i nasjeckan na kockice (oko 1 ½ šalice)
1 ½ šalice nasjeckanog komorača
¼ svježeg peršina, sjeckani
2 žlice nasjeckanog svježeg lišća bosiljka
2/3 šalice Sardinijske fregole ili izraelskog kuskusa
½ žličice soli
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
¼ šalice sitno naribanog Pecorina Romana

Prvo namočite bob, grah trešnjevac i slanutak u široku zdjelu vode na najmanje 8 sati (do 16 sati maksimalno), te iscjedite i dobro isperite. Na srednje jakoj vatri zagrijte 3 žlice maslinova ulja (u većem loncu za juhu). Dodajte luk, celer, mrkvu - često mješajte, sve dok se ne smekšaju ali ne i posmeđe (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i zavrtite ga na ulju dok ne zamiriše, oko 20 sekundi. Umješajte pelate, krumpir, komorač, peršin, bosiljak te grah, bob i slanutak. Ulijte dovoljno vode da sve bude pokriveno, oko 6-8 šalica te podignite temperaturu na visoko i neka zavrije. Zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte polako, bez poklopca, dok grah ne omekša uz dodavanje vode po potrebi sljedećih sat i pol (ne smije biti pregusto). Nakon sat i pol umješajte tjesteninu, sol i papar te dodajte 2 šalice vode ako je juha previše "suha". Nastavite pirjati bez poklopca dok se tjestenina ne skuha (oko 10 minuta). Na kraju ulijte žlicu maslinova u svaki tanjur prije posluživanja juhe te na vrh juhe u svaki tanjur stavite žlicu ribanog sira (Pecarino Romano). Dobar tek!

Od ove juhe živjet ćete 100 godina
Minestrone

Slični članci: