Nikad više nemojte dvojiti između tjestenine i kruha

Kruh i tjestenina svakako se nalaze na popisu namirnica koje dijetetičari nikad ne preporučuju. Ali, kad već morate birati između dva zla, koje je ono manje? Takvo je pitanje bilo upućeno i Joelu Ferenu, dijetetičaru i glasnogovorniku Dietitian's Association of Australia.

Prema Ferenu, kruh je zapravo nešto bolji izbor za vas od tjestenine. "Jedna šalica kuhane tjestenine ima više kalorija nego dvije kriške kruha", tvrdi Feren. "U pogledu sadržaja ugljikohidrata, imamo 42 grama ugljikohidrata u šalici tjestenine i oko 30 grama u 2 kriške kruha." No, prije nego potpuno izbacite tjesteninu, uzmite u obzir činjenicu da tjestenina tijekom dužeg vremenskog razdoblja polagano otpušta energiju", objašnjava Feren.

Problem nije u tjestenini, već u količini koju konzumiramo. "Ljudi imaju tendenciju pojesti previše tjestenine", nastavlja on. "Ljudi često jedu samo čistu tjesteninu bez ičeg hranjivog. Gdje su proteini? Gdje je povrće?"

Feren preporučuje 130-150 grama (mjerenje vršite prije kuhanja) tjestenine kao obrok sa salatom i izvorom proteina. Odlučite se za integralnu tjesteninu koja ima malo više vlakana nego bijela. "Odaberite onu s posebnom vrstom vlakana pod nazivom beta glukan koja pomažu smanjiti kolesterol", zaključuje on. "To je ista vrsta vlakana koje pronalazimo u zobi."


Slični članci: