Neodoljiv jednostavan kolač s makom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kolač od maka
Kolač od maka

Jednostavan kolač s makom

Ovaj jednostavan receptić zadovoljit će svačija nepca... i onih koji obožavaju mak poput mene i onih koji ga baš i ne vole (poput mog supruga), a koji ga redovno jede... Klinke obožavaju. Dakle - imate samo 10-ak minuta posla oko pripreme kolača. Rezultat: savršeni i preeeefiiiniii kolač od maaakaaaa....

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

Dublji četvrtasti kalup dimenzija 24x25 cm

mjera: 1 čaša = 2 dl

Biskvit:

  • 2 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 čaše glatkog ili miješanog brašna
  • 2 čaše mlijeka
  • 1 1/2 čaše ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag mljevenog maka

Preljev:

  • pekmez od višanja (prema želji) - može i ne mora

Glazura:

  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
  • malo putra

Zagrijte pećnicu na 180C. Pomiješajte u zdjeli jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak. Smjesu izlijte u kalup prethodno premazan putrom pa pobrašnjen (ili na masni papir za pečenje). Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.

U međuvremenu pripremite  preljev od pekmeza:

rastopite pekmez s malo mlake vode i promiješajte da se lakše razmaže po kolaču,

pa čokoladnu glazuru:

otopite na pari čokoladu, dodajte mlijeko i putar i dobro izmiješajte.

Malo ohlađeni kolač (mlaki) premažite pekmezom od višanja pa prelijte čokoladnom glazurom preko. Ostavite da se ohladi pa izrežite na kocke.

Napomena: Pekmez možete prema želji i skroz izostaviti.

Osobno napravim i jednu i drugu varijantu i obje su mrak!

Kolač od maka