Napravite najpoznatiji luksuzni biftek - Tournedos Rossini

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tournedos Rossini
Tournedos Rossini

TOURNEDOS ROSSINI (biftek rossini) je najpoznatiji luksuzni biftek.  Francuski kuhar Marie - Antoine Careme napravio ga je za svog prijatelja talijanskog skladatelja i velikog hedonistu Gioachino Rossinia. Same namirnice govore same za sebe: biftek, gušća jetra (foie gras), crno vino i tartufi!

Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 15 min

  • 4 šnite bifteka
  • 1 žlica putra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 šnite foie gras
  • 4 kriške preprženog bijelog kruha bez kore
  • 1 žlica crnog vina
  • 1 češanj češnjaka (protisnut ili nasjeckan)
  • 2 šnite narezanih tartufa ili vrganja ili šampinjona

Za umak od vina (u originalu Madeira):

  • preostali saft u tavi od preženja mesa i foe gras
  • 2 žličice rakije
  • 1 dl crnog vina

Na tavi pomiješajte ulje i putar. Posolite i poparite biftek i stavite ga na vruću tavu te pecite max. 3 minute dok ne dobije vanjsku koricu, okrenite ga hvataljkom, ne pikajte ga vilicom!. Izvadite iz tave i stavite na stranu, na toplo.

Na istoj tavi na tren prepržite šnite foie gras da se samo kratko karameliziraju i odmah iz izvadite na papirnatu salvetu. Ne bacajte sokove iz tave jer ćete ih upotrijebiti malo kasnije za umak od gljiva! Na drugoj tavi na malo putra propirjajte gljive, zalijte ih žlicom crnog vina i dodajte nasjeckani češanj češnjak. U umak iz tave gdje ste pržili foie gras, dodajte 2 žličice rakije i 1 dl vina i miješajte dok se umak ne reducira. Zatim ga dodajte gljivama i sve zajedno pirjajte oko 3 minute.  

Servirajte na topli tanjur šnitu preprženog tosta, na njega stavite biftek, na njega šnitu foie gras. Na vrh stavite šniticu tartufa ili gljive iz umaka i servirajte uz umak. Prema želji posipajte peršinom i poslužite odmah.