Napravite mirisno i ukusno kuhano vino!

Kuhano vino
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zimi mnogi štandovi, kafići i restorani nude kuhano vino. Ono što se nudi je 1:10 u korist onog neukusnog, kiselog i nepitkog. Prokuhano ono najgore i najjeftinije vino, tzv. glavoboljček, s eventualnim serviranim šećerom pokraj. I to je to. Katastrofa! Dobro, ne mora se kuhati baš najskuplje kvalitetno vino, neka selekcija, odležano i dobra godina..., ali opet, ni ono jeftino za 20 kuna koje većina nudi, mnogi ne znaju napraviti... Pa potrebno je samo malo dobre volje, začina i čarolija je tu...

Osobno uvijek pravim crveno (crno) jer mi je, kao kuhano, ukusnije.

Kažu da je hladno kuhano vino izvrsno da prehladu sasječete u korijenu.

Kuhano vino
Kuhano vino

Moje kuhano vino

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme stajanja: 15-ak minuta

  • 1 l crvenog vina (ili prema želji bijelog vina)
  • 2 dl vode (ako je vino prejako da ga razredite malo)
  • sok 1 naranče
  • 1 štapić cimeta
  • 1 zvjezdani anis
  • 3 - 4 klinčića
  • 1 razrezana mahuna vanilije ili 2 vanilin šećera
  • 2 - 3 žlice šećera (bijelog ili smeđeg) ili meda (količina prema ukusu)
  • 1 žličica đumbira u prahu - prema želji
  • kardamom - prema želji
  • prstohvat mškatnog oraščića - prema želji
  • 1 neprskana naribana korica naranče, limuna ili limete
  • 1 neprskana naranča narezana na kolutiće
  • 1/2 dl ruma, vodke ili amareta - prema želji (ja osobno ne stavljam, ali mnogi stavljaju)

Ulijte crveno vino u lonac i zagrijte na laganoj vatri, dodajte vodu, sok i kolutiće naranče, šećer i sve ostale začine. Kuhajte (više - zagrijavajte) na laganoj vatri 10-15 minuta, poklopljeno nek odstoji još toliko da se svi okusi prožmu, procijedite pa poslužite još vruće. Prema okusu dodajte još šećera ili ruma, vodke ili amareta.


Slični članci: