Najjednostavnija tjestenina s paradajzom

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tjestenina s paradajzom
Tjestenina s paradajzom

Recept za početnike: Tjestenina na crveno s paradajzom, Italija

Ovo je zaista najjednostavniji recept. Ali ništa manje finiji od ostalih umaka za tjesteninu. Mnogi Talijani, ali i ostali narodi dave se u tjestenini na crveno s paradajzom. Obožavaju je. Bilo s pireom paradajza, bilo s pelatima ili sa svježim paradajzima (ili cherry rajčicama) svejedno - tko voli na crveno, voljeti će na bilo koji način, sa svježim bosiljkom, sa maslinama, kaparima...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • ½ kg tjestenine prema izboru (penne, špageti, mašnice, široki rezanci, pužići...)
  • 1/2 kg paradajza (pelata) ili pirea paradajza
  • ½  luka 
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani ili zgnječeni)
  • ½ šalice vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • nekoliko listića svježeg bosiljka (natrganog)
  • parmezan - prema želji (ili ricotta ili mozzarella ili dr. sir)
  • prema želji razno: masline, kapare...

Ako je svježi paradajz u velikoj zdjeli rukom ga zdrobite, ako su pelate ili pire paradajza otvorite konzervu. Na tavici zagrijte maslinovo ulje i podinstajte sitno narezan luk. Zatim dodajte usitnjen češnjak i dinstajte još minutu. Dodajte zgnječeni paradajz sa svojim sokom ili pelate/pire iz konzerve. Dodajte vodu, posolite, popaprite i dinstajte na laganoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu u loncu s hladnom slanom vodom skuhajte tjesteninu al dente. U umak na samom kraju prema želji dodajte natrgane svježe listiće bosiljka. Pomiješajte umak s tjesteninom. Na svaki tanjur servirajte i po 2 žlice naribanog parmezana.

Također u umak možete prema želji dodati masline ili kapare.

Tjestenina s paradajzom

Slični članci: