Najjednostavnija i najfinija krem juha od brokule

| Wine and dine |

Juha od brokule
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15-ak minuta

  • ½ kg brokule
  • hladna voda
  • maslinovo ulje
  • 2-3 dl jušnog temeljca ili pola kocke za juhu (povrtna ili pileća) + voda
  • 1 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka (može i ne mora)
  • listići prženog badema – prema želji
  • prepržene kockice kruha – prema želji
  • ricotta (prema želji)
  • 2 češnja češnjaka (protisnuti) ili češnjak u granulama/prahu
  • muškatni oraščić
  • đumbir
  • sol
  • kajanski papar
  • bijeli papar
Juha od brokule
Juha od brokule

Odvojite cvjetove od stabiljke brokule pa rastavljene cvijetove brokule stavite u lonac hladne posoljene vode. Kad voda zavrije, smanjite i kuhajte 5 minuta. Odlijte 3/4 vode iz juhe i uz pomoć štapnog miksera izmiksajte brokulu s ostatkom vode u kojoj se kuhala (prema želji ostavite sa strane par cvjetića za ukras). Dodajte žlicu, dvije maslinovog ulja,  jušni temeljac, prema želji vrhnje za kuhanje ili mlijeko, protisnut češnjak ili češnjak u granulama, prstohvat muškatnog oraščića, đumbir, kajanski i bijeli papar te prema potrebi dosolite. Promiješajte i prokuhajte još minutu, dvije.

U tanjur prema želji dodajte cvjetiće brokule, ricottu, listiće prženog badema ili dodajte nekoliko kockica prepečenog kruha.