Najbolji uskrsni kruh iz Napulja (Casatiello napoletano)

| Wine and dine |

Uskrsni kruh sa šunkom i sirom iz Napulja, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Uskrsni kruh iz Napulja (Casatiello napoletano)

Jednostavno

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Vrijeme pečenja: 50 minuta

Vrijeme dizanja tijesta: 3 i pol sata

Temperatura pećnice: 200C

Za tijesto:

  • 1 žličica suhe ili svježe germe
  • 3,5-4 dl vode (mlake)
  • 60 dag brašna (+ za pobrašnit radnu površinu)
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 prstohvat papra
  • 12 dag masti ili putra

Za punjenje:

  • 4 dag sira pecorino
  • 10 salama Napoli
  • 10 dag špeka (na kockice)
  • 0 dag dimljenog sira Provone
  • 4 dag sira Grana Padano

Za premaz:

  • 1 jaje (umućeno)

Za ukrašavanje:

  • 5 jaja (jaja idu u originalnom receptu, ali može i ne mora)
Uskrsni kruh sa šunkom i sirom iz Napulja, Suzy Josipović Redžepagić
Uskrsni kruh sa šunkom i sirom iz Napulja

Prosijajte brašno u veliku zdjelu, dodajte germu, sol, papar i mast te dodajte toplu vodu i zamijesite glatko homogeno tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u namaštenu zdjelu koju pokrijte folijom te pustite oko sat, sat i pol vremena da se tijesto digne i udvostruči.

Pospite radnu površinu brašnom, razvaljajte tijesto u pravokutnik (oko 40 cm x 65 cm), odsijecite trake uz rub da poravnate oblik i da te iste trakice iskoristite za učvrstiti pisanice na vrhu.  Pospite tijesto naribanim i kockicama sira, kockicama špeka i salame. Zarolajte tijesto u štrucu. Nauljite okrugli kalup za kuglof  i u njega položite štrucu. Ostavite barem sat vremena da tijesto odstoji i digne se barem do gornjeg ruba kalupa.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Prema želji: rasporedite 5 opranih i suhih jaja po vrhu i lagano ih pritisnite po površini tijesta. U križ ih učvrstite trakama od tijesta. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta.

Uskrsni kruh iz Napulja
Uskrsni kruh iz Napulja